Z velkých krajských zařízení péče o koronavirové pacienty zřejmě nejvíce poznamenala provoz nemocnice v Benešově. Plánované operace a takzvanou elektivní péči (jak se označují diagnostické nebo léčebné zákroky s předem určeným termínem) tamější Nemocnice Rudolfa a Stefanie podle vyjádření ředitele Romana Mrvy zredukovala o více než 60 procent. Omezení se týká zejména oddělení ORL, chirurgie a gynekologie. Výrazné dopady hlásí i kladenská nemocnice: omezení plánované operativy o polovinu. V Kolíně je to méně: o 10 – 15 procent. Zde se to zatím týká především totálních endoprotéz a drobnějších ortopedických výkonů.

Cokoli rušit naopak zatím nebylo třeba v Mladé Boleslavi; v tamější Klaudiánově nemocnici nadále fungují chirurgie i interna bez omezení. Mírně však poklesl zájem pacientů o plánované operace. Také příbramská nemocnice provoz zatím zásadněji neomezila, což se vztahuje i na fungování ambulancí. Pouze ubylo pacientů na rehabilitačním oddělení, kde je nyní hospitalizován poloviční počet lidí – a na kratší dobu. Kvůli nedostatku anesteziologů se také přeorganizoval provoz operačních sálů: ze šesti je nyní operační program vtěsnán do pěti. Vedení nemocnice nicméně nevylučuje, že podle vývoje pandemie může dojít na větší omezení.

Ilustrační foto.
Malé děti zpívat smějí. Ty větší už ne, stanoví nové nařízení

Na aktuální omezení reagují i menší nemocnice – a také v jejich případě je to rozdílné. Třeba rakovnická nemocnice ve čtvrtek informovala o zachování plného provozu včetně plánovaných výkonů a neakutní péče. „Zatímco jiná zdravotnická zařízení musela částečně zredukovat svůj provoz, rakovnická nemocnice v nejbližší době nic takového prozatím neplánuje,“ uvedl ředitel Tomáš Jedlička. „Pokud samozřejmě nedojde k dalšímu nárůstu počtu pozitivních pacientů vyžadujících hospitalizaci,“ zdůraznil.

Prozatím však Jedlička nevidí k redukci důvod – a naopak nabízí pomoc kolegům. „Pokud nám budou kapacity a síly stačit, jsme připraveni pomoci i jiným zařízením, která by byla enormně zatížena počtem pacientů, především v oblasti intenzivní péče,“ uvedl ve čtvrtek. I v Rakovníku nicméně platí protikoronavirová opatření včetně zákazu návštěv. Primář Radek Poláček upřesnil, že také gynekologicko-porodnické oddělení zatím funguje standardně; včetně plánovaných operací. „Akorát s rodičkami smí k porodu pouze otec dítěte, stejně tak doprovod otce na oddělení šestinedělí – ale jen na nadstandardní pokoje,“ upozornil.