O tom, že ministerstvo do věci nemíní vstupovat, informoval již ve čtvrtek jeho mluvčí Vladimír Řepka – s tím, že pro přezkum nejsou důvody.

Věcí, ostře sledovanou politiky, novináři i částí veřejnosti, se ve správním řízení zabývaly Městský úřad v Černošicích (coby úřad místně příslušné obce s rozšířenou působností podle Babišova bydliště v Černošicích na Praze-západ) a jako odvolací orgán Krajský úřad Středočeského kraje.

Zatímco černošičtí úředníci opakovaně uznali Babiše vinným a vyměřili mu 200tisícovou pokutu, krajský úřad vždy jejich rozhodnutí změnil. A v souvislosti s jeho verdiktem, který už je pravomocný, nehodlá ministerstvo podnikat další kroky. S tím, že nedospělo k závěru, že by rozhodnutí odvolacího správního orgánu (tedy verdikt krajského úřadu, který předsedu vlády očišťuje) bylo vydáno v rozporu s právními předpisy.

„Pro absenci podmínek ve smyslu § 95 odstavce 1 správního řádu nebylo v posuzované věci zahájeno přezkumné řízení,“ uvádí sdělení ministerstva zaslané středočeskému krajskému úřadu a organizaci Transparency International – Česká republika.

Tato obecně prospěšná společnost stála na počátku kauzy – právě ona podala podnět k zahájení přestupkového řízení. Babiš podle ní stále ovládá média spadající pod holding Agrofert; nyní spravovaný svěřenskými fondy. Organizace Transparency International také podala podněty k přezkumu poté, co v září krajský úřad řízení zastavil.

Rekreační areál Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Kauza Čapí hnízdo: Centrální vila měla sloužit Babišovi, tvrdí iRozhlas

K možnému posouzení však své rozhodnutí před měsícem poslal „výš“ i přímo Petr Franěk, který je pod výrokem krajského úřadu podepsán – předal je jak ministerstvu, tak nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Vedoucí oddělení přestupků Franěk tak reagoval na požadavky opozičních politiků a médií, masově volajících právě po přezkumu jeho rozhodnutí.

Již 4. října Franěk zveřejnil prohlášení, podle něhož předpokládal, že případný přezkum mu dá zá pravdu. „Budu velmi rád, pokud pan JUDr. Pavel Zeman, respektive Ministerstvo spravedlnosti ČR, mé rozhodnutí posoudí a výsledek veřejnosti oznámí,“ konstatoval tehdy.

Šéf státních žalobců Zeman (na něhož se organizace Transparenty International rovněž obrátila) zůstává stále ve hře. Mohl by zasáhnout podáním žaloby. Ředitel krajského úřadu Jiří Holub v pátek uvedl, že na jeho vyjádření se stále čeká. Připomněl také, že o aktuálním postoji ministerstva bude kraj Zemana informovat. „Dopis s uvedeným stanoviskem ministerstva bude panu nejvyššímu zástupci odeslán v pondělí 11. listopadu,“ uvedl Holub.

Způsob, jakým se k věci postavilo ministerstvo, se Transparenty International nezamlouvá. Organizace má za to, že je důvod pochybovat, zda rozhodnutí krajského úřadu bylo nezávislé – a vadí jí, že ministerstvo nenabídlo podrobný výčet argumentů, proč verdikt krajského úředníka Fraňka přezkoumávat nebude.

„Bohužel současné rozhodnutí nevnáší do kauzy žádné nové světlo, ale naopak absence jakýchkoliv faktických argumentů nahrává pochybnostem o nezávislosti rozhodnutí,“ uvedl vedoucí analytik Transparenty International Milan Eibl.

Premiér Andrej Babiš
Kauzu Babišova střetu zájmů úřad pravomocně zastavil