Jako kauza vyvolávající velkou pozornost v médiích i na části politické scény se téma jevilo v minulých letech; pozornost vyvolalo, když v červu 2019 přijeli přímo na hejtmanství detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu pro dokumenty z let 2017 a 2018. A často bývala tato záležitost dávána do souvislosti se jménem tehdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO); jak novináři, tak politiky. Byť rok 2017 zčásti patřil k období, kdy s ní vládli v koalici i pozdější hlasití opoziční kritici.

Zasahovat na Krajský úřad Středočeského kraje ve Zborovské ulici na pražském Smíchově přijeli v úterý kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu.
Za krajské dohody z doby hejtmanky Jermanové někdo vyslechl obvinění

Informaci, že k již dřívějšímu obvinění někdejší vedoucí odboru krajského úřadu kancelář hejtmanky Hany Mastrini, jež na posledním jednání středočeských zastupitelů připomněla i nynější hejtmanka Petra Pecková (STAN), přibylo další, nově přinesl server Seznam Zprávy. Právě ten kauzu i odstartoval – přičemž se loni často hovořilo třeba o „případu monitoringu hudebních festivalů za 45 tisíc korun měsíčně“. Nyní uvedl, že před několika týdny byl obviněn také bývalý vysoce postavený úředník Roman Šubert. Na krajském úřadu vystřídal několik funkcí včetně vedení kanceláře hejtmanky, kde ho pak vystřídala Mastrini; nakonec odcházel z postu zástupce ředitele krajského úřadu pro sekci řízení úřadu a samosprávy.

S odkazem na text obvinění, který má k dispozici, server uvedl, že ho kriminalisté podezřívají z porušování povinností při správě cizího majetku – což mělo být provázeno škodou vyčíslenou na 467 tisíc korun. Pochybit měl údajně v tom, že při kontrole výkazů práce neodhalil, že externisté byli zaplaceni za více hodin, než kolik odpracovali podle výkazů. Správně jim podle policejních detektivů měla být paušálně stanovená částka odměny snížena o poměrný díl. Jakou práci externisté skutečně odvedli, kriminalisté podle serveru neposuzovali.

Pokorná Jermanová na zmiňovaném posledním jednání krajských zastupitelů, které se uskutečnilo 13. září, k policejnímu šetření uvedla: „Jestli se stalo něco špatného, ať to vyšetří policie; padni komu padni.“ Její nástupkyně Pecková se na dotaz uživatele facebooku Jiřího Matury následně na této sociální síti vyjádřila, že policie stále šetří řadu kauz z minulého volebního období. „Někde už sdělila obvinění. Ale pokud vím, ne proti paní Jermanové, ale proti těm, co sporné věci podepisovali. Kraj se připojil k náhradě škody (míněno uplatnění nároku na náhradu); až rozhodne soud, budeme vědět více.“ A současný náměstek hejtmanky Věslav Michalik (STAN) konstatoval v souladu se závěry policie: „Řada věcí neproběhla s péčí řádného hospodáře.“