Soběstačný systém, při němž za koloběhu vody rostou saláty a bylinky a zároveň v nádržích a akváriích žijí ryby, je k vidění v bývalém bunkru civilní obrany za nymburským hřbitovem. Podnikatel Bohuslav Škoda je autorem nápadu, o který má podle jeho slov v současnosti zájem řada organizací z Evropy, Číny i Ameriky. „Zájem o projekt je opravdu obrovský. V Nymburce chceme tento systém prezentovat jako ukázkový, nechceme na něm tady vydělávat. Zájemci se sem mohou přijet přesvědčit, jak všechno funguje,“ řekl Škoda při pondělní podvečerní prohlídce bývalého bunkru.

Aktuálně pod zemí rostou saláty a bylinky, jako třeba máta. Systém akvaponie pak umožňuje ve vedlejších nádržích chovat ryby. V současné době se ve vodě prohání jeseteři a karasové, od úterý také stovka pstruhů. „Jelikož tady na tom opravdu nechceme vydělávat, plánujeme, že třeba každý měsíc by se lidé mohli přijít podívat a odnést si jak saláty, tak rybu zcela zdarma,“ vysvětlil Škoda.

Závažné nedostatky objevila hygiena v čínské restauraci v Poděbradech.
Hygienici byli v čínské restauraci zděšeni

Jak systém vlastně funguje? Jde o trvale udržitelný ekologický systém, který by měl při ohrožení zajistit přežití desítek lidí až na deset let, aniž by bunkr museli opustit. Systém dokáže fungovat mnoho let například v místě válečného konfliktu. „Akvaponie je chov ryb spojený s pěstováním zeleniny. Pěstovat budeme saláty, rajčata a další rostliny. Vše v biokvalitě,“ vysvětluje Škoda.

Znečištěná voda od ryb putuje ke kořenům rostlin a vyčištěná se zpátky vrací do nádrží k rybám. Celý systém pohání jedno vodní čerpadlo o výkonu 40 wattů a jedno vzduchovací čerpadlo o výkonu 35 wattů. Systém pěstování zeleniny i chovu ryb bude pochopitelně složitější. Bude sestaven systém akvárií, kde se budou ryby postupně odchovávat, stejně jako se malé rostliny budou předpěstovávat.

V bunkru je opravená vzduchotechnika, zavedena nová elektřina, nové natřené podlahy a stěny. „Vybudována je i nová kuchyň, vyčištěná studna a nyní upravujeme místnosti pro spaní a pro volný čas. Nad bunkrem letos budou umístěny solární panely a baterie pro uchování energie. Systém by měl vyprodukovat ročně 8 tisíc salátů a 700 kilogramů ryb,“ řekl Škoda.

Ilustrační foto.
Zloději kol mají pré, zámek je často odradit nedokáže

V další fázi by měla být zbudována místnost, kde budou mikroskopy a zájemci si budou moci prohlédnout některé buněčné systémy. „Mám spoustu nápadů, jak celý systém vylepšovat. Bohužel kvůli obrovskému zájmu se tomu nyní nestíhám věnovat, což mě mrzí, protože to je činnost, která mě baví,“ konstatoval podnikatel.

Bunkr a jeho okolí má pronajaté od města. To si kromě samotného originálního projektu také slibuje i zvýšenou návštěvnost, mimo jiné díky zájemcům o nový ekologický systém. Vedení města si cení i zájmu o zkulturnění místa za hřbitovem. Podle místostarosty Jana Rittera pronajalo město pozemek podnikateli na dobu neurčitou. „Za pronájem platí částku čtyřiapadesát tisíc korun ročně. Byla stanovena i případná šestiměsíční výpovědní lhůta,“ připomíná Ritter.

Projekt akvaponie
- trvale udržitelný ekologický systém, který by měl v případě ohrožení zajistit přežití desítek lidí až na deset let, aniž by bunkr museli opustit
- znečištěná voda od ryb putuje ke kořenům rostlin a vyčištěná se vrací zpátky do nádrží k rybám
- soběstačný projekt zahrnuje chov ryb a pěstování zeleniny, například rajčat
- projekt má být v Nymburce ukázkovým pro další zájemce z Evropy i USA, kde zatím není rozšířen

V neděli se už pošesté běžel Nymburský půlmaraton.
Nymburský půlmaraton ovládl Maročan Saji