Odpoledne může přinést nové poznání: pokud nevyjeli, během jediného dne se vyhnuli zvýšenému riziku bouračky hned dvakrát: jak při cestě „tam“, tak i při návratu „zpátky“. Český hydrometeorologický ústav totiž dopoledne vydal varování před náledím. Pro celé střední Čechy i s Prahou uprostřed, stejně jako pro okolní kraje, platí od čtvrteční 17. hodiny až do páteční desáté dopolední.

Silnice na Kolínsku.
Při ranním cestování lidé často dojeli se zpožděním. Pokud vůbec

Klouzat to tedy může nanovo, byť z poněkud jiného důvodu. Tentokrát se jedná o situaci, kdy natátý sníh a zmrazky budou umrzat při poklesu teplot pod bod mrazu – s čímž je večer a v noci třeba počítat i v dalších dnech. Prostě: přišla zima se vším všudy.

V souvislosti s aktuálním počasím varuje Český hydrometeorologický ústav před nebezpečím úrazů v důsledku uklouznutí – stejně jako před možnými problémy v dopravě a zvýšenou nehodovostí hrozícími na neošetřených komunikacích. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně; starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ radí meteorologové.

Nehoda na sněhu.
Jakmile ve středu pořádně zasněžilo, začala auta skákat do škarpy

O vyjetí na letních pneumatikách nyní nemůže být ani řeč – a i pro zimní gumy se doporučuje větší hloubka dezénu než čtyřmilimetrové zákonné minimum.