Klání mladých zdravotníků, které pro školáky pořádá Soukromá střední zdravotnická škola Mělník, se letos nekonalo v centru města, jak bývá zvykem, ale v budově školy. Kvůli nepříznivému počasí.

Soutěž podle ředitelky školy Ilony Jiřičkové začala teorií první pomoci. „Žáci například zjistili, jak se pracuje s defibrilátorem, a dozvěděli se o systému Záchranka," připomněla ředitelka a dodala, že po výuce čekaly na čtyřčlenná družstva čtyři pečlivě připravené situace, s nimiž se mohou setkat v běžném životě.

Jednotlivá stanoviště

V první třídě, kam školáci zamířili, byly zraněné malé děti, na které si zahrály studentky zdravotnické školy. „Jsme v mateřské škole, kde jedno z dětí vdechlo bonbon, druhé si při pádu z klouzačky vymklo kotník a další si poranilo hlavu," popsala první disciplínu učitelka Žaneta Kovačičová, která týmům rozdávala body. Mezi největší chyby, kterých se soutěžící dopustili, patřilo podle figurantek stahování vymknutého kotníku.

Po zásahu ve školce se mladí zdravotníci přesunuli do učebny ošetřovatelství, kde si jedna z figurantek vrazila do ruky střep z rozbité infuzní lahve a její spolužačka se pořezala skalpelem. Podle učitelky Lenky Cvachové, která na zásah dohlížela, se školáci snažili, ale chybám se často nevyhnuli. „Naštěstí vždycky někdo z týmu něco udělá. Nejhorší by bylo, kdyby tam jen stáli a nedělali nic," poznamenala učitelka.

Ta soutěžní týmy posílala na třetí stanoviště. Tam se jedenáct soutěžních družstev pokoušelo ošetřovat čtyři dívky, které se nadýchaly chloru. Nebyly tam však samy. Na třetím stanovišti se našlo místo i pro poleptanou uklízečku nebo dívku, která si podřezala žíly.

Neskutečný zmatek

Při přípravě poslední disciplíny se pedagogové a studenti zdravotnické školy inspirovali takzvanými šmejdy, kteří pořádali předváděcí akce pro seniory. Ve třídě, kde akce probíhala, byl neskutečný zmatek, který školákům ztěžoval zásah. „Prodejci seniorům nedali oběd, neukázali jim mělnický zámek, ale jen jim vnucovali výrobky. Jeden z prodejců to nezvládl a dostal infarkt. A mezi důchodci byl diabetik, kterému poklesl cukr v krvi," popsala poslední situaci učitelka Šárka Jančárová.

Jak se po sečtení získaných bodů ukázalo, nejlépe si v soutěži vedl tým žáků štětské základní školy, kteří obsadili první místo. Druhou pozici si vybojovalo družstvo z mělnické základní školy J. Matiegky a z pomyslného bronzu se mohli radovat reprezentanti Základní školy 28.října v Neratovicích.

Čtěte také: Ideální laický záchranář? Musí umět mluvit s operátorem