Nyní je aktuální plošné testování klientů domovů seniorů a obdobných pobytových zařízení poskytujících sociální služby, a to podle stejného modelu jako na jaře – tedy pomocí rychlotestů neboli takzvaných RP (rapid) testů. To už je ve finále; testování patřil zejména uplynulý týden. Od minulého týdne také pacienti mohou ocenit rozšíření provozní doby odběrových míst v krajských nemocnicích: ta mají nyní otevřeno jednotně od 7 do 19 hodin v pracovních dnech a od 7 do 15 hodin o víkendech.

Pravidla nejsou všude stejná

Přehledně lze všechna odběrová místa najít třeba v mapce na webu krajské hygienické stanice (www.khsstc.cz; pod nabídkou „Aktuální situace ve výskytu koronaviru“). A k dispozici jsou i další užitečné informace: vedle přesného umístění a údaje, zda se přijímají i samoplátci, třeba také o tom, jak se objednat na konkrétní termín.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Nejspíš přijdou i další opatření, uvedl Vojtěch. Pravidla pro karanténu se změní

Někde se to dělá telefonicky, případně i e-mailem, jinde přes internetový formulář. Obdobný přehled přináší i web ministerstva zdravotnictví s adresou koronavirus.mzcr.cz. Detailní pokyny mohou zájemci také najít na webových stránkách jednotlivých nemocnic.

Mobilní odběry také nově

Nadále fungují mobilní odběry vzorků, kdy si lidé indikovaní k laboratorním testům, kteří by měli problém dostavit se na odběrové místo, mohou vyžádat vyslání sanitky se specializovanou sestrou, jež stěry sliznic zajistí u nich doma. Novinkou však je způsob mobilních odběrů zajišťovaný záchranáři, kdy lidé dostanou pokyn, kam se v určeném termínu dostavit.

S péčí, kterou lidé dostanou v nemocnicích ve svém okolí v Česku, jsou celkem spokojení.
Zdravotnictví v Česku: s péčí jsou lidé celkem spokojení, vadí jim čekací lhůty

Jde o mobilní odběrové stanoviště projíždějící regionem podle určeného „jízdního řádu“ – vlastně po vzoru někdejších pojízdných prodejen (nebo nověji bibliobusů čili pojízdných knihoven). Rozpis zastávek se však v tomto případě nezveřejňuje; kdy a kam se dostavit, sdělí pacientovi hygienici.

Bezplatné testy pro seniory

Od 21. září by měla fungovat další novinka: možnost pro seniory nechat se v krajských nemocnicích bezplatně otestovat z vlastního rozhodnutí; bez toho, že by potřebovali žádanku od hygieny nebo praktického lékaře. Zájemci seniorského věku se budou moci telefonicky objednat k bezplatnému absolvování rychlotestu – tedy zkoumání z kapky krve.

Měli by si politici snížit v současné krizi platy?
ČERNÁ A BÍLÁ: Měli by si politici snížit v současné krizi platy?

Pokud by byl výsledek pozitivní, bude ve spolupráci s hygieniky či praktickými lékaři následovat standardní testování, vysvětlil postup středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Možná to ale podle jeho slov nebudou jen dosud známé PCR testy, tedy laboratorní rozbory stěrů z nosohltanu. „Mohla by už fungovat nově očekávaná metoda, založená na analýze slin,“ předpokládá radní.

Odběry vzorků pro koronavirové testy

* Tradiční způsoby:

- Návštěva odběrových míst zřizovaných nemocnicemi – vedle pracovišť v krajských nemocnicích v Benešově, Kladně, Kolíně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami ve středních Čechách funguje ještě v mělnické nemocnici; bývá potřebné předem si dojednat konkrétní termín (nyní v kraji přes tisíc odběrů denně)

- Možnost vyžádat si v případě potřeby příjezd odběrové sanitky pro odběr v domácím prostředí (nyní v kraji v řádu desítek denně)

- Plošné testování klientů v pobytových zařízeních poskytujících sociální služby

* Novinky:

- Mobilní odběry na předem určené trase, aby pacienti nemuseli nikam jezdit; tak trochu podle vzoru někdejších pojízdných prodejen (ale bez předchozího zveřejňování stanovišť) – hygienici lidi vyzvou, kdy a kam se mají dostavit za účelem indikovaného odběru

- Zvažuje se organizování odběrů ve školách – pro studenty a žáky

- Bezplatné testování seniorů: od příštího týdne by lidé v seniorském věku měli dostat možnost telefonicky se objednat k testování v krajských nemocnicích – a to bez předchozího doporučení i bez nutnosti úhrad v režimu samoplátce

Zdroj: Robert Bezděk, středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví