Meteorologové navíc vyhlásili riziko vysokých teplot a s nimi i spojené riziko požárů. Podle dlouhodobější předpovědi by se mohlo o několik stupňů ochladit, avšak až spíše v druhé polovině srpna – ale ne o moc.

Ve středu můžeme očekávat denní maxima v rozmezí 32 – 36 stupňů Celsia, ojediněle může na nejteplejších místech být o stupeň výše. „V průběhu od čtvrtka by měly teploty klesat, ale mluvíme o jednotkách stupňů. Ve čtvrtek by mohlo být 31 – 35 stupňů, od pátku do neděle 30 – 34 stupňů. Tropické teploty budou po celý týden,“ řekl Deníku meteorolog Josef Hanzlík.

Podrobnější předpověď mají meteorologové zatím do příští středy 8. srpna, kdy můžeme počítat s teplotami v rozmezí 28 – 33 stupňů. „Klimatologický výhled nám nemůže přesně říci, jestli nepřijde náhodou studená fronta, kdy by na jeden den, či dva dny teplota poklesla,“ odpověděl na otázku, jak vypadá srpen výhledově. „Vypadá to, že druhá polovina srpna by měla být nadprůměrně teplá, teploty by se mohly pohybovat mezi 25 – 30 stupni, ojediněle i více,“ řekl.

Dělníci už rozestavují plochy kolem širší plochy staveniště, cyklisté se vracejí už od kamenného mostu.
Nymburská lávka padne v pátek. Na kamenný most policie chodce nepustí

UŽÍVÁME SI HODNĚ SLUNEČNÍHO SVITU

Za vysoké teploty může horký vzduch, který na naše území proudí z jihu a jihozápadu. Meteorolog Josef Hanzlík ale upozorňuje, že toto horké léto není zas až takovou anomálií.

Zajímavé je spíše něco jiného, než kam až tyto poslední dny vyleze rtuť teploměru. „Výjimečné je rozhodně to, kolik procent slunečných dnů a nadprůměrných teplot máme od dubna, května. Toto celé období je nadprůměrně teplé a slunečné. Stále je o čtyři až pět stupňů tepleji v průměru,“ poznamenal.

Samotné horké léto podle jeho slov je v posledních letech celkem běžné. „Vloni i předloni jsme tropické teploty zažili také, rok 2015 byl vůbec nejteplejší,“ řekl.

Žáci. Ilustrační foto.
Průzkum Místo pro život: Nejlepší péči o děti nabízí Praha, Brněnsko a Ostravsko

STŘEDNÍ ČECHY TRÁPÍ SUCHO

Třebaže léto pro nás znamená hlavně radovánky u vody, příroda má s vodou problém – tedy spíše s jejím nedostatkem.

Jak řekl Pavel Zahradníček, člen týmu Intersucho.cz, který se zabývá mimo jiné aktuálním zhodnocením počasí, aktuální situace se stále od minulého týdne zhoršuje. „Je to kvůli vysokým teplotám a srážkám pouze bouřkového charakteru. Situace se zhoršuje na většině území i středních Čech, kde jsou okresy Kolín a Kutná Hora hodně postižené suchem,“ řekl.

Nejvíce to je vidět v hlubších vrstvách 40 – 100 centimetrů; právě zde se dá poznat, zda vláha chybí. „Vrstvy půdy od 0 do 40 centimetrů jsou povrchové a dobře reagují na intenzivní srážky, dokážou se rychle dosytit i vysušit. Ale ve vrstvách 40 – 100 centimetrů je vidět, že na většině území extrémní sucho, hodně jsou postižené střední Čechy, východní a severní,“ vysvětlil.

Podle Pavla Zahradníčka by bylo vhodné, aby spadlo 100 mm srážek během jednoho týdne, aby se půda dosytila. „Musí to být ale kontinuálně, nesmí to být v jeden moment. 100 mm za den v bouřce odteče rychle pryč,“ poznamenal.

Situace s podzemní vodou je také problematická. Tam ale nepomůže ani týdenní déšť, nýbrž několik sněhově bohatých zim, dodal.

Talmberk - pohled ze hry
Speciální mapa zaujme nejen fanoušky počítačové hry

V HORKU NA SEBE DÁVEJTE POZOR

Lékaři při horkých teplotách lidem doporučují jako prevenci pít vody, 2,5 až tři litry vody či minerálky denně, doporučuje mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Vynechat byste měli alkohol a kávu, jelikož dehydratují.

Jak také podotkla, důležité je, zejména pro kardiaky, vyvarovat se rychlým přechodům z horka do zimy a ze zimy do tepla – např. z klimatizovaných místností ven na ulici. Doporučuje se v horku i vynechání fyzické námahy.

Elektrárna Mělník objektivem Deníku.
Industriální turistika láká. Daří se jí i ve středních Čechách