Nejen mimořádných voleb se samozřejmě mohou zúčastnit a personál obou ústavů jim v tom pomáhá. V Benešově to má na starosti provozní oddělení.
„Jeho pracovníci vyrobili instruktážní letáček, který se dostal na všechna oddělení," uvedl včera mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Odvolit ale mohou v podstatě pouze ti pacienti, kteří splní zákonem dané podmínky.

„Jednou z nich je zápsání na zvláštním seznamu voličů u Městského úřadu Benešov," vysvětlil Patr Ballek s tím, že tento seznam však měl svou uzávěrku a ta byla už minulý pátek, tedy 18. října. Po tomto datu se zmiňovaný dokument ještě aktualizoval do středy do středy 23. října. Pouze však ve smyslu úbytku jmen, například kvůli propuštění do domácího léčení.

Z toho proto vyplývá, že ti, kteří byli hospitalizovaní po pátku 18. řijna, v seznamu už zapsáni nebudou. A tudíž nesplnili zákonnou podmínku a nemohou volit.

Druhou možností jak volit, kterou pacienti objednaní k lékařskému zákroku na termín kolidující s termínem voleb, také využili, je vlastnictví voličského průkazu.

„O voličský průkaz si ale mohli požádat také ti, kteří už v nemocnici leželi," uvedl Ballek avšak připomněl, že tuto možnost mohli využít pouze ti, kteří měli sjednaná takzvaný elektronický podpis. Ti ostatní by se kvůli voličskému průkazu museli dostavit osobně na úřad.

Poslední možností voličů, jak v nemocnici odvolit, je mít trvalé bydliště v okrsku, pod nějž spadá i nemocnice.

Pokud ale pacient bydlí na druhém konci Benešova, musí pro umožnění voleb být zapsaný na zvláštním seznamu voličů nebo mít voličský průkaz. Pokud ale včera dopoledne postihli někoho zdravotní potíže a musel být hospitalizován, bez výše uvedených registrací nejspíš neodvolí.

Ještě tu je ale jedna dost absurdní a drastická možnost – podepsat revers a dostavit se do volební místnosti i ve zdraví a život ohrožujícím stavu.

Za pacienty se do benešovské nemocnice s přenosnou urnou vypravili už v pátek mezi 18 a 19 hodinou členové komise z nedaleké Střední zemědělské školy.

Právě oni obešli také všech 26 pacientů, kteří byli zapsáni na zvláštním seznamu voličů benešovského úřadu. Většina z nich leží na interně a na lůžkách sociální péče.