Koňadra obhájila celorepublikové vítězství nejenom loňské, ale ze všech čtyř předchozích ročníků akce, připomněl za organizační tým ornitologické společnosti Ondřej Belfín. Platí to v celostátním měřítku stejně jako ve středních Čechách, kde se k akci připojilo 5,7 tisíce sčitatelů.

Středočeské „stupně vítězů“ doplnili vrabec polní a vrabec domácí. V Praze, kde se zapojilo 2,2 tisíce dobrovolníků, patří pomyslné zlato rovněž koňadře. Vrabce, konkrétně vrabce polního, však v metropoli odsunul na třetí příčku hojný výskyt holuba domácího. Jak v Praze, tak v jejím okolí byly hojně pozorovány také hrdličky a modřinky.

Dita Hořáková z České společnosti ornitologické oceňuje zapojení dobrovolníků. „Pomocí dlouhodobého projektu ornitologové ve spolupráci s veřejností zjistí více o chování a populacích zimujících ptáků, významu přikrmování a odhalí další zajímavé výsledky,“ připomněla. Pro odborníky je cenné zejména porovnání údajů získaných od velkého množství pozorovatelů z různých let.

Ilustrační foto
Ptactvo u nás lákají i vodní plochy vytvořené člověkem, ukazuje sčítání

Koordinátor sčítání Belfín upozorňuje, že vysoká početnost zaznamenaných ptáků ještě nemusí znamenat, že daný druh viděla i většina účastníků sčítání. „Pěkně to lze ilustrovat na příkladu vrabců a modřinek. Zatímco modřinky se ukázaly na 67 procentech krmítek, vrabci navštívili během sčítání zhruba 40 procentech krmítek (oba druhy vrabců podobně). Když už se ale vrabci objevili, přilétli průměrně v mnohem větším hejnu – takže ve výsledku početně předběhli ‚častější‘ modřinky,“ poznamenal. Připomíná také třeba meziroční úbytek lesních druhů – strakapouda velkého, ale i dalších: sojky, pěnkavy nebo dlaska.

Šestý ročník Ptačí hodinky uspořádá Česká společnost ornitologická od 5. do 7. ledna 2024.

Nejpočetnější opeřenci pozorovaní v rámci Ptačí hodinky

Středočeský kraj:
1 sýkora koňadra
2. vrabec polní
3. vrabec domácí
4. sýkora modřinka
5. hrdlička zahradní
6. kos černý
7. stehlík obecný
8. zvonek zelený
9. brhlík lesní
10. straka obecná

Hlavní město Praha:
1. sýkora koňadra
2. holub domácí
3. vrabec polní
4..hrdlička zahradní
5. straka obecná
6. sýkora modřinka
7. vrabec domácí
8. havran polní
9. kos černý
10. mlynařík dlouhoocasý

Zdroj: Česká společnost ornitologická