ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Jde o reakci na požadavek vlády, aby kraje připravily pro případ potřeby izolace nakažených obyvatel domovů seniorů 60 lůžek na sto tisíc obyvatel.

Jestliže Český statistický úřad uvádí, že počet Středočechů dosáhl 1 385 141, lze snadno propočítat, že ještě chybí 164 lůžek. Nepočítá se nicméně s tím, že všechna připravená lůžka by měla být také obsazena – stanovený počet by vystačil zhruba pro desetinu všech obyvatel seniorských domovů v kraji. Prozatím nebylo z těchto vymezených lůžek zapotřebí využít ani jediné.

První pomoc on-line s Markem Hylebrantem.
Záchranář Marek teď učí první pomoc ze své postele

První takováto místa se kraji podařilo připravit ve spolupráci se dvěma poskytovateli sociálních služeb, další kapacity vznikají zvláště díky využití postelí v internátech středních škol a učilišť. Nepočítá se však s tím, že by do těchto provizorních prostor byli převáženi nemocní senioři.

Naopak: ti by zůstali v místě svého pobytu, kde by se o ně nadále starali členové pečovatelských týmů, které znají; v případě vážnějšího zdravotního stavu by pak pacienti putovali do nemocnic. Možné by bylo jejich umístění jak v Praze, tak i v lůžkových zdravotnických zařízeních v rámci středních Čech. Jen nemocnice Středočeského kraje mají pro případ péče o pacienty s Covid-19 nyní vyčleněno 671 lůžko.

Lékárna - ilustrační foto
Ministerstvo povolilo v nemocnicích používat hydroxychlorochin

Nově připravovaná místa v internátech by v případě potřeby nesloužila nemocným seniorům, ale naopak těm zdravým: klientům domovů bez zdravotních obtíží a s negativním testem na Covid-19. Ti by byli přestěhováni proto, aby nakaženým nezůstávali nablízku.

Do péče o ně by se v případě potřeby zapojili i dobrovolníci – a podle středočeské radní pro oblast sociálních věcí Anety Heřmanové (ČSSD) je kraj připraven pružně zareagovat podle situace; zajistí personál i odpovídající péči. „Pomohou například i učitelé a studenti škol zdravotnických oborů,“ naznačila radní možnosti. „Samozřejmě se ale nespoléháme jen na ně,“ ujistila Heřmanová.

Lůžka vyčleněná pro seniory kvůli Covid-19
- Kolín: 200 lůžek
- Mladá Boleslav: 192 lůžek
- Nymburk: 146 lůžek
- Kladno: 90 lůžek
- Benešov: 49 lůžek

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje