Autobus se studenty gymnázia při návratu ze zájezdu do Londýna havaroval ve čtvrtek ráno na dálnici A3 nedaleko od belgického města Lutychu (Liége), nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších následků, nicméně stres a dlouhá cesta vyčerpaly všechny cestovatele. Unaveným studentům se proto jejich pedagogové rozhodli předat vysvědčení a popřát hezké prázdniny hned v noci po návratu, pod širým nebem, aby jim ušetřili ranní vstávání a cestu do školy.

Studenti měli z netradičního předávání vysvědčení radost. „Nad námi svítily hvězdy a atmosféra byla uvolněnější, než kdyby nám učitel předával vysvědčení ve třídě,“ řekl Matěj Adamec, spokojený jak s improvizovaným ceremoniálem, tak se známkami na vysvědčení. Při havárii se mu naštěstí nic nestalo. „Spali jsme. Nejdříve bylo ticho, poté se ozvaly výkřiky. Nikdo nevěděl v tu chvíli, co se děje a byl hrozný zmatek,“ přiblížil situaci těsně po nehodě.

Ilustrační foto.
V Belgii havaroval autobus s kutnohorskými gymnazisty, čtyři byli zraněni

Na netradiční předání vysvědčení se přijel podívat i jeho otec David Adamec. „O havárii autobusu v Belgii jsem se dozvěděl od manželky. Matěj nám ale hned posílal i SMS zprávu s fotografií, kde bylo vidět, že se nejedná o vážnou nehodu,“ řekl David Adamec. Ten si také pochvaloval netradiční atmosféru. „Jsem rád, že to ve škole takto vyřídili a studenti nemusejí brzy ráno vstávat do školy,“ dodal.

Z předčasně předaného vysvědčení se radovala i Barbora Vejdělková. „Při předání byla úplně jiná atmosféra. Bylo zajímavé získat takto výsledky za celý rok mé práce. Na druhou stranu jsme ale byli nevyspalí a vůbec nám to neslušelo,“ trochu si posteskla. S hodnocením svého celoročního úsilí byla ale spokojená, ostatně jako většina jejích kolegů.

Chvíle byla ale zcela výjimečná i pro třídního učitele Ladislava Doušu. „Bylo to jiné. Během normálního vysvědčení komentuji známky s humorem a trvá to delší dobu,“ vysvětlil. Podle něj bylo předávání vysvědčení pod širým nebem emotivnější a kratší. „Chtěl jsem hlavně, aby se všichni dostali brzy do postele. Ale mám dojem, že si studenti předávání tohoto vysvědčení budou pamatovat ještě dlouho,“ dodal.

Deváťáci ze Základní školy Jana Palacha se slavnostně rozloučili.
OBRAZEM: Deváťáci ze Základní školy Jana Palacha se slavnostně rozloučili

Ještě před předáním vysvědčení, ihned po příjezdu, přiblížil pedagog všem rodičům situaci, která tak zdramatizovala návrat domů. „Všichni jsme spali, najednou velká rána a narazili jsme do kamionu, který jel před námi,“ řekl s tím, že po nárazu byli všichni v šoku a přesunuli se na krajnici, kde se začali navzájem ošetřovat. Průvodce ihned zavolal policisty i sanitku. Tři studenti ale potřebovali další ošetření, proto byli převezeni do nedaleké nemocnice. Mezitím byl zbytek výpravy dovezen do nedaleké vesničky, kde jim poskytla místní komunita skvělý azyl, všichni se vyspali ze stresu a najedli se.

„Byla to děsná situace. Díky ní jsem se ale dozvěděl hodně o svých studentech. Byli disciplinovaní, ukáznění, měli o sebe strach a nikdo situaci nekomplikoval,“ pochválil v závěru emotivního proslovu gymnazisty Ladislav Douša.

Ilustrační foto.
Fotbalový klub Čáslav dostal mimořádnou dotaci ve výši 1,5 milionu korun