Peníze kraj využije na opravy silnic druhé a třetí třídy. Na konci minulého roku mělo hejtmanství připravené projekty v hodnotě zhruba 250 milionů korun, Krajské správě a údržbě silnic a odboru dopravy se ale podařilo další projekty v dostatečné hodnotě doplnit, aby kraj o peníze nepřišel.

Čtěte také: Středočeský kraj je stále nejlidnatějším regionem v zemi

Středočeský kraj zachránil miliardu 

Ještě na sklonku loňského roku to přitom vypadalo, že utrácet budou středočeští cestáři moci jen podstatně skromněji. Do roku 2017 kraj vstupoval s tím, že zaregistrované má projekty pouze za čtvrt miliardy. Uplynulé týdny tak přinesly skutečný úřednický frmol. Ale podařilo se. „Středočeský kraj zachránil přes miliardu korun z těchto evropských dotací," oznámila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Zaregistrováno je již 15 čerstvě připravených projektů za 710 milionů korun – a do konce března, kdy končí lhůta pro podávání žádostí, bude následovat dalších šest. Pak se hejtmanství soustředí na další zdroj dotačních peněz – právě startující výzvu č. 70. Do konce příštího roku může kraj přihlásit projekty za téměř 1,5 miliardy. Mimochodem – je to sedmina celkového objemu financí určených pro celou republiku.

Čtěte také: Dopravci ve středních Čechách by měli dostat peníze na růst platů