V nejbližší době budou některé aktivity SIC, které mu nepřísluší či jsou nadbytečné, ukončeny – a činnosti upraveny tak, aby pro kraj, jeho obce a města měly větší přínos. V pátek to uvedl náměstek středočeské hejtmanky Věslav Michalik (STAN) v reakci na změny, jež ve čtvrtek odpoledne přineslo jednání správní rady.

SIC sice sídlí v budově krajského úřadu, není však přímo krajskou organizací. Funguje jako spolek, jehož členy jsou aktuálně vedle kraje ještě České vysoké učení technické v Praze, Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický a dva ústavy Akademie věd ČR: Astronomický a Fyzikální.

Politici střídají stráže

Někdejší jaderný fyzik Michalik, který je nyní náměstkem hejtmanky s kompetencí pro oblast financí, dotací a inovací, bude na základě rozhodnutí středočeských radních nově zastupovat kraj na členských schůzích SIC, informovala v pátek mluvčí hejtmanství Helena Frintová. Michalik v této funkci střídá Miloše Peteru (ČSSD), jenž byl v minulém volebním období statutárním náměstkem hejtmanky.

Tisková konference a odstranění vstupních turniketů v sídle hejtmanství Středočeského kraje.
Na středočeském hejtmanství padly bariéry. Radní odmontovali turnikety

Podoba správní rady spolku se ve čtvrtek výrazně obměnila. Odvoláni byli její dosavadní předseda Robert Bezděk (ANO), další bývalý radní Karel Horčička (ČSSD) a někdejší vedoucí tiskového oddělení kanceláře hejtmanky Marek Rejman. Novými členy se za politiky stali Michalik, jenž byl následně zvolen předsedou správní rady, a krajský zastupitel Jakub Rejzek (ODS). Dalšími členy jsou Michael Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, Libor Beránek za ČVUT a ředitel výzkumného centra Biocev ve Vestci Pavel Martásek.

Převaha pohledu odborníků

„Oproti minulému složení správní rady nyní převažují vědecko-výzkumní experti nad zástupci politické reprezentace v poměru 3:2,“ upozornila mluvčí Frintová na to, co se změnilo. Podobně se vyjádřil i Michalik. „Jsem rád, že se nám včera podařilo podniknout první zásadní krok k politické nezávislosti SIC a máme po svém nejbližším boku odborníky na digitalizaci, robotiku, nové materiály a biotechnologie,“ konstatoval v pátek.

Testovací souprava na koronavirus od DIANA Biotochnelogies.
Propagovat koronavirové testy pomůže výrobci příspěvek od kraje

Náměstek hejtmanky také potvrdil, že i při velmi napjatém sestavování rozpočtu kraje s hledáním všemožných úspor by se na podporu činnosti SIC měly najít poměrně významné prostředky: radní budou 14. prosince navrhovat zastupitelům schválit na financování provozu a aktivit SIC 28,71 milionu korun.

Již dříve Michalik Deníku řekl, že prostřednictvím SIC by měly být i nadále poskytovány oblíbené inovační a kreativní vouchery: drobnější dotace pro firmy s rychlým vyřízením, určené jako příspěvky na spolupráci výrobní sféry jak s výzkumnými pracovišti, tak s kreativci – tedy experty především v oblasti reklamy a propagace, ale třeba i designu. S minulým vedením kraje se Michalik shoduje v mínění, že efektivní podpora inovací zvyšuje konkurenceschopnost kraje, zlepšuje životní prostředí i podmínky obyvatel.