Jejich reprezentanti, nynější krajská opozice, v 15členném výboru zvoleném krajským zastupitelstvem dominují: STAN má pět zástupců, občanští demokraté tři a TOP 09 jednoho. 

Zbývají čtyři lidé z ANO a po jednom muži za ČSSD a KSČM.

Dvojí řešení: evropské, nebo domácí

Ministerstvo financí navrhlo vyčlenit z evropského financování projekty, u nichž by mohly být shledány nesrovnalosti v souvislosti s čerpáním dotací. Ve středních Čechách se to vedle Čapího hnízda týká ještě části projektu sportovně rekreačního zařízení v Kosmonosech na Mladoboleslavsku. Ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Kamil Munia vysvětlil, že vyčlenění dotací, již v minulosti předfinancovaných ze státního rozpočtu, by znamenalo, že se na ně bude pohlížet jako na dotace národní, kdy se všechny další kroky budou týkat pouze České republiky. 

Evropská komise by tak do záležitosti nezasahovala a naše země by od ní mohla získat maximální možnou částku v rámci daného operačního programu. Pokud by projekty zůstaly součástí evropského financování, kroky Evropské komise by mohly sehrát aktivní roli jak se vztahu k jednotlivým podezřelým projektům, tak zřejmě i k celému operačnímu programu.

Příspěvky na obnovu alejí nabízí obcím a městům do konce ledna Nadace ČEZ.
Peníze na jarní sázení jsou k mání už teď, připomíná nadace

Babišovo podnikání zkoumá i policie

Obrovskou pozornost věnují jak média, tak politici na celostátní i krajské úrovni právě Čapímu hnízdu – či přesněji řečeno: kauze Čapí hnízdo. Vidí v ní totiž úzkou spojitost s nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO) a stranické dvojky hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, jenž je i šéfem poslaneckého klubu. Oba trvají na tom, že dotace byla čerpána v souladu s tehdy platnými pravidly – což podle nich potvrdily i dřívější kontroly a audity – nicméně jich samotných se vlastně ani netýkala, jelikož farma měla v té době jiného vlastníka. 

Právě v souvislosti s tím budí záležitost obrovský rozruch. Na Babišovi a jeho týmu upělo podezření, že farma na Benešovsku byla účelově vyčleněna z Babišova podnikatelského impéria, aby bylo možno získat desítky milionů z dotačních peněz určených na podporu malých a středních firem – a to prostřednictvím společnosti, jejímiž akcionáři byli Babišovy dospělé děti a bratr jeho partnerky. Navíc se v poslední době objevily informace, že žádost o dotaci údajně obsahovala nepravdivé informace. 

Podezření na podvodné jednání prošetřuje i pražská hospodářská kriminálka – přičemž v případě Babiše a Faltýnka, chráněných poslaneckou imunitou, policie žádá sněmovnu o jejich vydání k trestnímu stíhání. Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se před dvěma týdny ohradil proti šíření spekulací a pochybností o nezávislosti policejního vyšetřování. „Vyšetřovatel kauzy, který dlouhodobě patří mezi nejzkušenější pracovníky odboru hospodářské kriminality, je stavěn do negativního světla v souvislosti s vyšetřováním jiných kauz. Proti těmto snahám o diskreditaci a znevěrohodnění hlavního vyšetřovatele se důrazně ohrazuji,“ zopakoval Trojánek stanovisko, s nímž vystoupil už v srpnu.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Svědci tragické nehody autobusu u Horoměřic se hlásí policii

Babišovi zastánci naopak odmítavě kroutí hlavou a policii obviňují z účelového jednání ve snaze ovlivňovat politiku „nikým nevolenými plukovníky“. Ke svému pohledu na věc přidávají nejen Trojánkem zmiňované debaty o kauzách, jež vyšetřovatel Čapího hnízda řešil v minulosti, ale například argument v podobě připomenutí postupu policie týkající se nynější eurokomisařky Věry Jourové, již postup policejních detektivů prošetřujících dotační podvod dokonce přivedl do vazební věznice (načež jí byly přiznány miliony jako odškodnění, když se prokázala její nevina). Trojánek má však jasno. „Absolutně vylučuji jakýkoli politický zásah do vyšetřování a odmítám spekulace o nezákonnosti postupu policejního orgánu,“ zdůraznil s odkazem na fakt, že kriminalisté pracují v souladu s trestním řádem a pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze. Pražská policie podle jeho slov „byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země“.

Konečné slovo má ministerstvo

Se svou trochou do mlýna přispějí v úterý do debat kolem Čapího hnízda středočeští politici. Devět z patnácti členů výboru středočeské regionální rady ROP předem oznámilo, že se k návrhu vyjmout dotaci na Čapí hnízdo z evropského financování staví odmítavě. „Obávám se, že se kauza zamete pod koberec,“ naznačil druhý místopředseda výboru Věslav Michalik (STAN) své představy o možném vývoji situace v případě vyjmutí, kdy by se věc stala výhradně národní záležitostí. Naopak hejtmanka Jermanová prohlásila, že ona bude hlasovat pro vyjmutí.

GDPR. Ilustrační foto.
Vzorové obce napoví ostatním, jak chránit osobní data

Stanovisko středočeského řídicího orgánu ROP – ať bude jakékoli – nicméně není konečné. Deníku to v pondělí potvrdil Michal Žurovec z ministerstva financí. „Finální rozhodnutí náleží Ministerstvu financí ČR jako platebnímu a certifikačnímu orgánu, odkázal na roli ministerstva; právě to je totiž orgánem odpovědným za celkové finanční řízení prostředků poskytnutých České republice z rozpočtu Evropské unie a za certifikaci výdajů.

Opozice požaduje vrácení peněz

Možnosti dalšího postupu nechtěl Žurovec komentovat s tím, že ministerstvo vyčká – a nic nebude předjímat. Babišovi oponenti v řadách středočeského výboru nicméně mají jasno. „Pokud české orgány o vyjmutí rozhodnou, měly by okamžitě zahájit s žadatelem o dotaci řízení o jejím vrácení,“ požaduje Michalik. A nejen to, ukazuje apel člena výboru Jana Jakoba (TOP 09). „Vyzýváme hejtmanku a úřad regionální rady, aby podnikli příslušné kroky k vymáhání škody, která mohla vzniknout,“ prohlásil ve čtvrtek. Ředitel Munia již na sklonku předminulého týdne informoval, že s nárokem na náhradu případné škody se jeho úřad k trestnímu řízení přihlásil. Zdůraznil ovšem, že hovoří o případné škodě – bez toho, zda by měl informace, zda taková škoda skutečně vznikla.

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
Ve středních Čechách vyhrál Miloš Zeman, na záda mu dýchá Jiří Drahoš