Závěry výzkumu jsou ale spíše orientační, jelikož z možného zhruba jednoho tisíce strávníků jich dotazník vyplnilo pouze čtyřiatřicet. „Výsledky výzkumu, byť respondentů bylo velmi málo, odpovídají tomu, co člověk slyší ze škol, odpovídají realitě," komentoval výsledky výzkumu starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD).

Vedení rakovnické radnice porovnávalo výsledky průzkumu s tím, který si udělalo rakovnické gymnázium v loňském roce a kterého se zúčastnilo zhruba sto šedesát strávníků z rakovnického gymnázia.

Preventisté kriminality

„Jedná se o porovnání velmi vzdálené. Pro mě osobně byly důležité v průzkumu dvě otázky, a to spokojenost s kvalitou jídla a s přístupem personálu. Zatímco v kvalitě jídla dopadl průzkum lépe než za minulého provozovatele, v otázce přístupu personálu jsme dopadli hůře. To mě samozřejmě mrzí," sdělil bližší informace starosta města. Podle něj byli v odpovědích také zmiňováni preventisté kriminality, kteří mají v prostorách jídelny dohlížet hlavně na bezpečnost.

„U preventistů kriminality v poslední době diskuze spíše utichla, byla především na začátku, kdy si lidé zpočátku zvykali, že nemohou mít zcela volný přístup do školského zařízení. V tuto chvíli jsme instruovali preventisty kriminality, aby se zaměřovali pouze na to, na co mají, tedy na možné protiprávní jednání, jako je například šikana či krádeže, a nezasahují do chodu jídelny jako takové," vysvětlil nynější kroky radnice starosta Pavel Jenšovský.

Radnice podle něj udělá maximum pro to, aby strávníci byli od nového školního roku více spokojeni s personálem a aby v dalším výzkumu došlo ke zlepšení.

Špatné brambory

V závěrech výzkumu, jehož kompletní znění najdete nejen na oficiálních stránkách města Rakovník či na jeho facebookovém profilu, je jako slabá stránka zmiňovaná špatná kvalita brambor. Podle strávníků mají nevábnou konzistenci a jakousi pachuť. Právě brambory jsou v současné době podle Pavla Jenšovského jedinou surovinou, kterou musí jídelna nakupovat coby polotovar. Důvod? V prostorách školní jídelny chybí škrabárna brambor, nepočítalo se, že by se tu zpracovávaly.

„To je, bohužel, záležitost, kterou nejsme v současné době schopni ovlivnit. Když se tehdy dělal projekt školní jídelny, tak na základě požadavku Eurestu byla zrušena škrabárna brambor s tím, že se budou dovážet jako polotovary. Časem se chceme dostat k tomu, aby v jídelně škrabárna brambor byla. Brambory jsou v současné době jediné, které jídelna dováží jako polotovary, jinak se vaří z lokálních výrobků," sdělil starosta města.

Vybudování škrabárny brambor ovšem nebude tak jednoduché. Kromě investice v řádech několika desítek tisíc na vybavení a instalaci rozvodů budou muset stavaři zjistit, zda vůbec bude technicky možné škrabárnu brambor v jídelně zřídit.

Za rok další výzkum

Ačkoliv se prvního průzkumu veřejného mínění zúčastnilo velmi malé procento respondentů, radnice chce v tomto pokračovat kvůli porovnání výsledků. V nich očekávají radní zlepšení hlavně u otázky přístupu personálu.

„Docela mne překvapilo, že lidé měli zejména na Facebooku spoustu komentářů a byť jsme dělali propagaci výzkumu ve spolupráci se školami, na sociální síti, nebo na webových stránkách, zúčastnilo se tak málo lidí. Chceme docílit toho, aby v dalším roce bylo respondentů daleko více, spokojenost by byla s patnácti až dvacetiprocentní účastí," dodal starosta města.

Čtěte také: Starosta Rakovníka: Snažíme se děti vést k tomu, že se učí pro sebe, ne pro nás