Stávkující zaměstnanci by měli přerušit práci v době mezi 17. a 19. hodinou. Zavře se v této době také některá z poboček České pošty v berounském regionu? Mnohým z nich končí oficiální pracovní doba před začátkem stávky.

„Vzhledem k tomu, že stávkový výbor dosud nepředložil České poště seznamy stávkujících ani seznamy pracovišť, na kterých by stávka měla probíhat, považujeme tuto akci za nezákonnou," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Na Berounsku oslovení pracovníci poboček se ke stávce nechtěli vyjadřovat, a nebo ji razantně odmítli. „O tom, že má být stávka, jsem se dozvěděla až z médií. Vůbec jsem o tom nevěděla," odpověděla jedna z pracovnic.

Zvýšení mezd v průměru o 2,6 procenta

Mluvčí České pošty věří, že se stávka neuskuteční, že se slušní zaměstnanci k akci menšinových odborů nepřipojí a klienti pošty žádné komplikace nepocítí.

„Pokud by stávka proběhla, veškeré následky ponesou právě menšinové odbory. Česká pošta se koncem listopadu dohodla s většinou odborových organizací na navýšení tarifních mezd od dubna 2017 v průměru o 2,6 procenta, což je cca 160 milionů korun," upozornil Matyáš Vitík s tím, že průměrná mzda na České poště je v roce 2016 přes 23 tisíc korun.

Čtěte také: Na mzdy pošťáků by v příštím roce mohlo přibýt půl miliardy korun