Jeho noví sousedé z litoměřické vazební věznice o jeho příjezdu věděli od brzkého odpoledne a zjevně se na něj těšili. Ve věznici ho uvítal štěkot policejních psů a nesrozumitelné výkřiky, kterými ho zřejmě z oken častovali.

Když se novináři dnes odpoledne začali trousit okolo litoměřické věznice, bylo to pro místní osazenstvo vítané povyražení. Kdo se mezi ně chystá, to se po chodbách zřejmě už povídalo. „Čekáte na Ratha?" ptali se novinářů ze zamřížovaného okna v zadním traktu dva vězňové. Na otázku, zda se na prominentního spoluvězně těší, se jen rozesmáli a pokývali hlavami.

Hemžení novinářů a přenosových vozů se stalo během večera atrakcí i pro místní. „Nevíte, už pojede? Šla bych se na něj podívat, máme tam z práce dobrý výhled," ptala se novinářů u zadní brány žena ve středním věku.

Rathův doprovod ale čekající převezl. Místo avizované mohutné eskorty ho přivezla jediná policejní octavie. Její osádka zastavila kus od přední brány, nechala novináře přijít a jakmile se od brány vzdálili, auto se rychle se rozjelo okolo celé věznice a z druhé strany přijelo k prakticky nehlídané bráně. Na cestě do vězení bývalého hejtmana a stále ještě poslance Parlamentu ČR provázel štěkot strážních psů a nesrozumitelné výkřiky, zřejmě z oken některých cel.

Litoměřická věznice, v níž Rath nyní zůstane, je jedním ze tří vazebních zařízení ve sféře působnosti severočeského krajského zastupitelství. V Litoměřicích navíc začínala justiční kariéru státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která Rathův případ dozoruje. Kapacita věznice je 358 míst, vloni v ní bylo ale v průměru ještě o 17 procent vězněných víc. Jaký program bude mít Rath ve věznici, to její mluvčí Jaroslav Kindl nechtěl blíže specifikovat.