Představu o tom, jak náročná práce ošetřovatelů je, poskytnou čísla za loňský rok. Tým Spokojeného domova nacestoval v součtu 143 tisíc kilometrů a u klientů strávil 33 tisíc hodin. To, že práce této již tradiční organizace založené v roce 2004, má smysl, dokládá stále se zvyšující počet klientů. Vloni překročil hranici dvou set a nadále roste.

„Rok 2016 byl pro nás rokem změn. A musím říct, že změn pozitivních," hodnotil spokojeně Petr Novák, který má ve Spokojeném domově na starosti propagaci. V první řadě se organizace dočkala důstojného zázemí, ve kterém nyní sídlí vedení Spokojeného domova, jež bylo dosud po různu rozeseto.

Hlavním stanem společnosti jsou podkrovní prostory v Domě Ludmila ve Veselé u Mnichova Hradiště, který ukrývá několik malometrážních pečovatelských bytů a jehož vznik iniciovala zakladatelka Spokojeného domova a ředitelka Malyry, nestátního zdravotnického zařízení, Kamila Sedláková.

Neformální spolek genealogů

Kromě oficiálních schůzek či školení tyto bezbariérové prostory nově slouží jako klubovna a po dohodě jsou k dispozici také veřejnosti. Na 21. únor se tam například chystá první setkání neformálního spolku genealogů.

Právě ve Veselé, ale také v Mnichově Hradišti či Mladé Boleslavi lze zastihnout novou kontaktní osobu pro celé Mladoboleslavsko Denisu Hynkovou - mobil 774 341 170.

Organizace vloni významně rozšířila řady svých klientů, když vzala na sebe péči o obyvatele domu s pečovatelskou službou ve Vlastibořicích mezi Turnovem a Českým Dubem, a to na přání vedení obce, které hledalo zkušené poskytovatele těchto služeb.

Vedle péče o klienty, kteří se o sebe nedovedou sami postarat, rovněž pokračuje v poskytování osobní asistence hendicapovaným dětem na turnovské základní škole ve Zborovské ulici. I zájem o tuto službu má stoupavý trend.

První zahraniční spolupráce

Vloni rovněž Spokojený domov navázal svou první zahraniční spolupráci - vzájemně se inspiruje se slovenskou organizací Seniorka, která rovněž poskytuje terénní služby, avšak ve zcela jiném legislativním rámci. Navíc jde o organizaci s celostátním působením.

A co nového se chystá na letošní rok? Na 1. duben například Bál Spokojeného domova, jehož dějištěm bude restaurace Na Veselce v Nové Vsi u Bakova, dále třeba další besedy s hercem a dabérem Václavem Knopem, jenž je oficiální tváří organizace, nebo další ročník Bousovského šachování.

Zaujala vás činnost Spokojeného domova? Podle Petra Nováka si ji můžete vyzkoušet na vlastní kůži - hledají se zaměstnanci jak na hlavní, tak na brigádnický pracovní poměr.

Čtěte také: Pager starším lidem přivolá pomoc i rodinu