Na infekčních odděleních nemocnic již bylo letos s tímto onemocněním ve středních Čechách hospitalizováno 39 pacientů, uvedla ředitelka protiepidemického odboru Lilian Rumlová. „Jednalo se o čtyři děti do jednoho roku, tři děti od jednoho do čtyř let, jedno dítě ve věkovém intervalu pět až devět let, čtyři děti ve věku mezi deseti a patnácti lety, jednoho mladistvého a 26 dospělých,“ upřesnila. Stále platí, že nejvíce nemocných pochází z nejbližšího okolí Prahy; na postupu jsou však spalničky i na Mladoboleslavsku.

Dopady onemocnění se výrazně dotkly i řady lidí z okolí pacientů. Vysoce nakažlivé spalničky se totiž šíří převážně vzdušnou cestou (možný je však přenos i přes kontaminované předměty). „Karanténní opatření spočívající v izolaci po dobu 21 dnů od posledního kontaktu s nemocným byla nařízena celkem 281 osobám,“ připomněla Rumlová. S dodatkem, že dále jim byla nařízena vyšetření hladiny protilátek proti spalničkám s případným očkováním v případě, že hladina protilátek nebyla dostatečná, aby je ochránila před onemocněním.

Ilustrační foto.
Chřipková sezona snad už konečně odezněla

„Krajská hygienická stanice dále od začátku roku provedla další epidemiologická šetření – a v souvislosti s nimi nařídila karanténní opatření celkem 94 osobám, které byly v kontaktu s nemocnými z jiných krajů,“ doplnila Rumlová. Pro Středočechy jsou nečastější kontakty v Praze, kde spalničky řádí nejhůř z celé republiky.

Onemocnění spalničkami hlášená v roce 2019:
- Praha-západ 9 případů
- Mladoboleslavsko 8 případů
- Praha-východ 6 případů
- Nymbursko 5 případů
- Mělnicko 4 případy
- Kladensko 2 případy
- Příbramsko 2 případy
- Rakovnicko 2 případy
- Kolínsko 1 případ
- Prozatím bez hlášeného onemocnění: Benešovsko, Berounsko, Kutnohorsko

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační foto.
V benešovské nemocnici začnou sloužit sestry z Ukrajiny
Ilustrační foto.
Zemřelé prohlížejí soukromí koroneři