Cílem soutěže je upozornit, že vedle smutně vyhlížejících neudržovaných stanic, „vyzdobených“ zabedněním, masivními zámky a čmáranicemi sprejerů, mohou cestující potkat i skutečně pěkné nádražní budovy: opravené, udržované, fungující a rozkvetlé. Kvetoucí pomyslně – ale často i v doslovném významu díky záplavě květů v letním období. Posláním je totiž upozornit na příklady dobré péče o železniční stanice a zastávky.

To je i příklad nedávno zrekonstruované stanice v Čelákovicích na železniční trati číslo 231 Praha – Nymburk – Kolín, která patří mezi 50 nejvytíženějších stanic v rámci republiky. Výpravní budova dostala v rámci oprav nový kabát, spojení s městem zajišťují dva nové podchody a nově vznikla i cyklověž pro úschovu kol. Cestujícím slouží i nové provozovny nabízející občerstvení.

V rámci letošního ročníku pořadatelé z 66 nominací navržených veřejností vybrali 10 finalistů, jimž příznivci železnice i kultivovaného cestování mohou posílat své hlasy do 10. října prostřednictvím webové stránky www.nejnadrazi.cz; lze si však vytisknout i hlasovací arch pro hlasování poštou. Aktuálně jsou právě Čelákovice horkým favoritem na celkové vítězství, když v průběžném pořadí vedou se s podílem 19,8 procenta z 6939 prozatím odevzdaných hlasů; až s odstupem následují Rozsochy na Vysočině (16,5 procenta) a Frýdlant nad Ostravicí na severu Moravy (12,1). Nicméně – do ukončení hlasování je ještě daleko a překvapení nelze vyloučit.

V jednom z předchozích ročníků uspěla i poděbradská alej mířící k soutoku Labe a Cidliny.
V anketě Alej roku zatím střední Čechy želízko v ohni nemají
Nábor dárců kostní dřeně. Ilustrační foto.
Nábor dárců kostní dřeně podporují i fotbalisté a muzikanti