„Jedná se o nákup učebních pomůcek pro zemědělské nebo zahradnické obory pro středočeská centra odborné přípravy,“ uvedl, co konkrétně chtějí školy nakupovat.

V Poděbradech se chystají pořídit traktor, trenažér pro výuku autoškoly a rozmetadlo průmyslových hnojiv. Traktor bude kupovat také zahradnická akademie v Mělníku; i s návěsem. Zahradní traktor potřebuje koupit hubálovské učiliště, jemuž se také budou hodit sestavy čtyř pojízdných kolových zvedáků pro traktory.

Cedule na vratech městecké nemocnice upozorňuje na zákaz návštěv.
V Městci Králové ruší gastro soutěž a zavírají nemocnici. Kvůli koronaviru

Na školách se mají seznámit s moderní technikou

V Benešově, i když jejich výsledná suma není nejvyšší, mají nákupní seznam nejpočetnější. Zahrnuje nejen výukovou linku pro výrobu sýra, ale také techniku, jež poslouží k osvojení dovedností potřebných pro rostlinnou výrobu: mulčovač, zametač, návěs, přepravník balíků, luční brány, kypřič – a také komoru pro stanovení klíčivosti.

„Smyslem jejich pořízení je, aby se studenti mohli na školách seznámit s moderními technologiemi a používat soudobou techniku,“ konstatoval. Právě v těchto souvislostech se někdy ozývají stížnosti z praxe: stane se, že studenti i učni znají ze školní přípravy zařízení, jaká už ve firmách byla vyřazena pro zastaralost.

V Lysé nad Labem otevřeli opravenou budovu, kde budou společně sídlit strážníci i státní policisté.
Strážníci nově sídlí v jedné budově s policií. Ta otevřela pol point

Pomohou dotace

Kraj nakonec podle Seidlových slov zaplatí necelých 740 tisíc korun. Zbytek by se mělo podařit získat v rámci dotací z evropských a národních fondů. Než však peníze z těchto zdrojů přijdou, kraj také všechny projekty předfinancuje plné výši, slíbil Seidl.

Upozornil současně, že už v roce 2016 ministerstvo zemědělství vybralo v rámci celé republiky školy se zaměřením na zemědělství, zahradnictví, vinohradnictví, rybářství, veterinářství, lesnictví a potravinářství, které bude v rámci programu Centra odborné přípravy podporovat až do roku 2021. „Vybrané školy mají možnost každý rok požádat o dotaci na nákup učebních pomůcek,“ připomněl radní.

Ilustrační foto.
Středočeské testy na koronavirus: 22 negativních, na 35 se čeká

Chystané nákupy pomůcek pro zemědělské školy

- Střední zemědělská škola a Střední odborná škola Poděbrady – projektový záměr Nákup učebních pomůcek pro žáky SZeŠ a SOŠ Poděbrady: celkové náklady 1 851 000 Kč; dotace 1 665 900 Kč, spolufinancování z prostředků kraje 185 100 Kč, předfinancování krajem 1 665 900 Kč

- Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Benešov – projektový záměr Nákup učebních pomůcek pro obor Agropodnikání: celkové náklady 1 850 000 Kč; dotace 1 665 000 Kč, spolufinancování z prostředků kraje 185 000 Kč, předfinancování krajem 1 665 000 Kč

- Česká zahradnická akademie Mělník – projektový záměr Centra odborné přípravy – pořízení zemědělského traktoru včetně návěsu: celkové náklady 1 810 000 Kč; dotace 1 629 000 Kč, spolufinancování z prostředků kraje 181 000 Kč, předfinancování krajem 1 629 000 Kč

- Střední odborné učiliště Hubálov – projektový záměr Nákup travního traktoru (traktorové sekačky) a sestavy čtyř pojízdných kolových zvedáků pro traktory: celkové náklady 1 950 000 Kč; dotace 1 666 000 Kč, spolufinancování z prostředků kraje 185 111 Kč (a dále 98 889 Kč z fondu investic SOU Hubálov), předfinancování krajem 1 666 000 Kč

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Bára Severin.
Bára Severin navrhuje spodního prádlo z ekologických materiálů
Děti si užily maškarní ples v Obecním domě.
OBRAZEM: Děti si zaskákaly na karnevalu v maskách