S připomenutím, že přístroje označované jako AED – automatizované externí defibrilátory přizpůsobené pro laické použití – jsou dnes běžné třeba na sportovištích, ale i v řadě institucí, stejně jako ve vybraných služebních vozech policie či hasičů; už mají na svém kontě skutečné případy záchrany životů.

O tom, že do středočeských škol mají být zakoupeny defibrilátory za deset milionů korun, rozhodli krajští radní. Konkrétně jde o veřejnou zakázku za 8,264 milionu korun bez daně z přidané hodnoty – tedy 10 milionů s DPH. Za to kraj pro školy získá celkem 149 resuscitačních kompletů s AED a kyslíkovým generátorem pro první pomoc, uvedla Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „Dodavatelem bude na základě výběrového řízení společnost ANKABA,“ odkázala Frintová na firmu z Kladna.

Automatizované externí defibrilátory dokážou účinně zasáhnout při zástavě oběhu, přičemž zachráncům samy radí, jak postupovat. Není to tedy tak, že vypálí výboj bez míření: stav pacienta nejprve analyzují. Mohou nicméně nabídnout hotové divy, oceňuje hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Dokáží obnovit srdeční činnost ještě před tím, než přijede záchranka a získat tak cenné minuty důležité pro další život pacienta,“ konstatovala. Mohou to být právě minuty, které rozhodují jak o životě a smrti, tak o kvalitě dalšího života. Bez krevního oběhu totiž mozek není zásobován kyslíkem, což v případě, že se následně podaří obnovit životní funkce, může přinést doživotní postižení.

Ilustrační foto.
Experti ve škole ukážou, jak dosáhnout úspěchu i překonat neúspěch

Potvrzuje to i radní pro oblast školství Zdeněk Seidl (ČSSD), který je profesí lékař. „Většina pacientů zemře na infarkt myokardu v akutním stadiu pro zástavu srdce nebo jeho fibrilaci. Záchranná služba často opět obnoví srdeční činnost – ale pro řadu orgánů, zvláště mozek, je to pozdě,“ vysvětlil. Právě v takových případech může být využití AED neocenitelné.

I když se laik možná pozastaví nad tím, zda právě ve školách kypících mládím jsou defibrilátory potřebné, Seidl takové umístění považuje za výhodné. „Školy jsou obvykle umístěny ve frekventovaných částech města – a přístroj tak lze použít i pro občany v okolí,“ poznamenal s tím, že umístění defibrilátoru by mělo být na budově vyznačeno. „Dalším benefitem je seznámení studentů s jeho aplikací, neboť předpokládám, že v blízké budoucnosti budou přístupné na mnoha místech; možná stejně jako hasicí zařízení,“ doplnil Seidl.

Ilustrační snímek.
V bankrotech střední Čechy vyčnívají jen v případě podnikajících fyzických osob
Karavan po stáních v průmyslové zóně a u drahelických doků aktuálně stojí v babínském lese u obchvatu mezi Nymburkem a Poděbrady.
Nešťastný příběh rodiny z karavanu. Mladík je ve vazbě