VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

22.8.2017
SDÍLEJ:

Plněný patizonFoto: Marek Bartoš

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.

Patizon se z devadesáti procent skládá z vody. Zároveň však obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety.

Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu a celkově jej zklidňuje a regeneruje.

Dále se podílí na snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém.

Má také příznivý vliv na slinivku břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, připravíte-li si ho za syrova.

Na druhou stranu však nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu.

Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné, a přitom vynikající!

Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.

Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi pětadvacet minut a na závěr posypeme parmezánem.

Plněný i nakládaný

Efektní je rovněž plněný patizon zeleninu vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi padesát minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.

Narazili jsme také na recept na patizon à la pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky" proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme dva až tři dny odležet.

Máte nějaký zajímavý recept s patizonem? Podělte se o něj se čtenáři Deníku v diskuzi pod článkem!

Autor: Redakce

22.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Parkoviště dostaví později

Malá Arsenija se narodila 21. listopadu ve 21.51 šťastným manželům Yevě a Mykhailu Lespukhovým. Při narození prvorozená holčička měla 3 570 gramů a 52 centimetrů. Rodina žije  v Trhovém Štěpánově.
4

Právě jsme se narodili

Na dostavbu Pražského okruhu ministerstvo kývlo

Střední Čechy – O klíčový štempl blíže realitě je od pátku budoucí úsek 511 Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Zamýšlené 12,5 kilometru dlouhé pokračování dálničního obchvatu Prahy, které citelně chybí, protože jde o spojení D1 s dálnicemi D11 a D10, získalo od ministerstva životního prostřední závazné stanovisko EIA (posouzení vlivu na životní prostředí).

Za úklid nelegální skládky dostala benešovská škola ocenění

Benešov – Slavnostní zakončení sezóny akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a odtajnění konečných výsledků se událo ve čtvrtek 23. listopadu. Oceněni byli tři příkladní organizátoři úklidů napříč Středočeským krajem, a uspělo i Benešovsko. V kategorii škol dostala cenu Střední odborná škola a Střední zdravotnická škola Benešov.

Ve Vlašimi vychovávají stolní tenisty pro reprezentaci

Benešovsko – Stolní tenis je bezkontaktní míčový sport hraný s pálkou a patří k nejrychlejším sportům. Vyvinul se ze společenské hry, která byla kolem roku 1880 přivezena z Číny do Británie. První mezinárodní turnaj byl v roce 1926, později byl braný jako první mistrovství světa. Stolní tenis se hraje na desce stolu nad úrovní země, kterou rozděluje síťka na dvě poloviny, kde se pohybují hráči. Hraje se buď dvouhra, nebo čtyřhra.

S Deníkem za zábavou

Benešovsko - Přinášíme vám přehled událostí z Benešovska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT