Auto původně krajské záchrance zapůjčila automobilka Škoda Auto. Pokračovat v dosavadním modelu jeho provozování není možné. Smlouva o zapůjčení nemůže být dál prodloužena z organizačních důvodů, vysvětlila v pondělí Helena Frintová z krajského úřadu.

Vozidlo, které má najeto 85 tisíc kilometrů, nyní kraj kupuje za 570 tisíc korun. Žádost záchranné služby o použití finančních prostředků z fondu investic radní odsouhlasili – s tím, že kraj tak ušetří. Rozdíl proti nákupu nového vozu je podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) „přinejmenším 877 tisíc korun“. V případě nového vozu je třeba vidět nejen cenu samotného auta. Bylo by také třeba pořídit do něj výbavu; speciální zdravotnickou zástavbu. Dohromady by tak bylo třeba téměř 1,5 milionu korun. U dosavadního auta přitom lze počítat ještě s minimálně pěti roky bezproblémového užívání.

Roli při rozhodování o odkupu hrál i fakt, že auto je vybaveno zdravotnickou zástavbou v hodnotě 400 tisíc korun, kterou do jiného typu nelze přemontovat. A model Škoda Yeti se už nevyrábí. „Zástavba by byla na odpis, proto je odkup tohoto vozu nejvýhodnějším z možných řešení,“ vysvětlila hejtmanka.

Zámek Hořovice
Milovníci památek mohou ušetřit na vstupném
Ilustrační foto
V největších městech kraje volby tolik netáhnou