Krajská záchranka zahájila na stanovišti ve Zdibech na Praze-východ provoz se specialisty urgentní medicíny. Jsou to zdravotničtí záchranáři vyškolení k úkonům, jež „běžný“ záchranář se standardní kvalifikací není oprávněn provádět bez pokynu lékaře či jeho dohledu.

Prezident Miloš Zeman
Portrét prezidenta Zemana ve většině středočeských a pražských škol nenajdete

Vybavení sanitek těchto specialistů je nicméně téměř shodné jako u běžných týmů rychlé zdravotnické pomoci (RZP); navíc mají některé léky. A ve Zdibech také dostali k dispozici – prozatím půjčený – přístroj pro nepřímou masáž srdce Lucas. Mašinka za zhruba 400 tisíc korun, u krajské záchranky nasazená poprvé, se neuplatní v rámci každodenního použití – záchranáři si však její pomoc pochvalují: ve chvílích boje o život dokáže posádce doslova uvolnit jedny ruce. Deníku to potvrdil zdibský záchranář Pavel Horáček, který v režimu specialisty pro urgentní medicínu na zdejším stanovišti odsloužil první noční službu. Při ní svých kompetencí získaných „navíc“ využít nemusel.

Systém se má rozšiřovat

Náměstkyně ředitele středočeské záchranky pro léčebně preventivní péči Klára Beranová Deníku řekla, že kvalifikaci speciality urgentní medicíny mají někteří záchranáři i na jiných výjezdových základnách. Ve Zdibech však mají nejvyšší podíl, kdy je zajištěno, že budou zastoupeni ve všech směnách. Proto se právě tam rozjel pilotní projekt, z jehož zkušeností bude krajská záchranka čerpat poznatky pro rozšiřování systému na další pracoviště. Zatím se uplatňoval pouze v Praze; Zdiby jsou první výjezdovou základnou záchranářů v celé republice mimo metropoli. Roli při výběru pro pilotní projekt sehrály také poloha u dálničních tahů a dobrá dostupnost do hlavního města.

Potěšení, že je to právě zde, vyslovil při pátečním zahájení provozu ředitel pražské záchranky Petr Kolouch, jenž připomněl výborné zkušenosti z metropole. Přičemž poznamenal, že bydlí nedaleko, na Severním Městě – a když ví, že ve Zdibech mají zdravotničtí záchranáři tuhle kvalifikaci získanou v rámci tříletého specializačního kurzu zakončeného atestační zkouškou, hned má pocit většího bezpečí, pokud z domova vyjede na sever za Prahu. Ano, byla to slova zdvořilá – avšak prý bez velkého přehánění.

Představení projektu „zpřítomnění“ oppida Závist u Dolních Břežan přímo na místě někdejšího hradiště provázela ve čtvrtek i demonstrace nesouhlasu proti použití betonových prvků, jejichž instalaci navrhuje tým architekta Josefa Pleskota (s kloboukem).
Debaty o změnách Závisti: odpůrci a příznivci se nesetkali naposledy

Ředitel středočeské záchrany Pavel Rusý zase Kolouchovi poděkoval za pomoc pražských kolegů; právě od nich se Středočeši učili při zavádění této novinky. Výsledek je podle slov primářky krajské záchranky pro okres Praha-východ Markéty Šaldové jednoznačný: rozšíření kompetencí záchranářů pro urgentní medicínu povede ke zvýšení kvality a dostupnosti poskytované neodkladné péče mimo zdravotnická zařízení.

Specialistu označí drobný nápis

Záchranáři s vyšší kvalifikací se od „běžných“ kolegů RZP na pohled výrazněji neodlišují. Poznat je ale lidé budou moci, odpověděla na dotaz Deníku náměstkyně Beranová. Nápis, byť drobný, odkazující na přítomnost specialisty urgentní medicíny, bude na sanitním voze. Označení nebude chybět ani na bundě konkrétního záchranáře.