Shodou okolností právě v pátek by se ve Středočeském kraji mohlo rozjet také očkování v domovech seniorů. Tam je však vakcinace proti koronaviru organizována jinak; registrace se tedy klientů, kteří v nich žijí, netýká. Vztahovat se bude pouze na seniory – prozatím ty ve vyšším věku – kteří bydlí doma. Pomoci jim zorientovat se v situaci chce vedení kraje společně se starosty.

Informace rozšiřují i obce

Kraj mimo jiné připravil předlohu informačních plakátů. Poskytl je obcím, jejichž pracovníci mohou letáky vytisknout a vyvěsit i předat zájemcům, připomněla hejtmanka Petra Pecková (za STAN). Text považuje za jednoduchý a srozumitelný. Odpovídá na otázky jak se registrovat, co je k tomu potřeba, kde se vakcinace chystá i jak to pak bude vypadat přímo na místě.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Registrační systém na očkování v prvním testu příliš neobstál

Třebaže elektronická registrace do jednotného celostátního systému vyžaduje pro vyplnění on-line formuláře jistou zběhlost v používání internetu, což mnohým lidem ve věkové skupině 80+ chybí (natož aby tito lidé měli k dispozici počítač nebo chytrý mobil), hejtmanka věří, že přihlašovat se k očkování nebude pro seniory problém. Mnohým jistě pomůže jejich okolí.

Nemusí však jít jen o rodinné příslušníky či známé. V rámci pravidelné videokonference Pecková oslovila starosty měst, která pro okolní region fungují jako takzvané obce s rozšířenou působností – a má od nich slib, že pomohou. Věří však, že se zapojí i další starostové. Někde třeba tím, že požádají o spolupráci pečovatelskou službu, pokud v místě funguje – a na malých vesnicích, kde každý zná každého, třeba i osobně. „Lidé se také mohou obrátit na své praktické lékaře,“ radí hejtmanka. A tomu, kdo by si snad opravdu nevěděl rady, doporučuje zatelefonovat na číslo infolinky ke koronaviru: 1221. I prostřednictvím jejích pracovníků je možné registraci zajistit.

Zatím patnáct míst v kraji

Ohlasy od starostů, kteří se chtějí zapojit, jsou zatím víc než příznivé. Jejich zájem předčil očekávání. Někde dokonce uvažují o tom, že by zorganizovali a zajistili svoz seniorů z okolí na jedno místo, třeba do tělocvičny, kde by se o vakcinaci zájemců mohl hromadně postarat praktický lékař. Podle slov Peckové však zatím na tenhle nápad ještě nelze s nadšením přikývnout: nejprve je třeba prověřit, zda by něco takového bylo možné.

Odběry na koronavirus. Ilustrační snímek
Rizikové skóre je nejnižší od začátku roku. Přibylo přes 10 tisíc nakažených

Aktuálně platí, že očkování má ve středních Čechách zajišťovat 15 vakcinačních center fungujících v nemocnicích. Ta nyní jsou v kraji ve všech okresech kromě Prahy-západ. Naopak v některých – na Berounsku, Kladensku, Kutnohorsku a Příbramsku – funguje po dvou očkovacích centrech.

Očkování proti koronaviru ve středních Čechách

- Benešovsko: Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov
- Berounsko: Nemocnice Hořovice, Rehabilitační nemocnice Beroun
- Kladensko: Nemocnice Slaný, Oblastní nemocnice Kladno
- Kolínsko: Oblastní nemocnice Kolín
- Kutnohorsko: Městská nemocnice Čáslav, ON Kolín – Nemocnice Kutná Hora
- Mělnicko: Nemocnice Mělník
- Mladoboleslavsko: Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav
- Nymbursko: Nemocnice Nymburk
- Praha-východ: Nemocnice Brandýs nad Labem
- Příbramsko: Nemocnice Sedlčany, Oblastní nemocnice Příbram
- Rakovnicko: Masarykova nemocnice Rakovník

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje