VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Jaroslav Sapík: Chřest není dekorace, musí být na talíři dominantní

Klokočná u Prahy /FOTOGALERIE/ - Právě začíná chřestová sezona. A umíte si to představit? Přivezete si tunu chřestu, ten očistíte, oloupete, uvaříte, naservírujete. Takové chřestové království. Bude trvat celý měsíc. Ale popořádku.

5.4.2014
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Jaroslav Sapík.Foto: Pavel Hanuška

Chřest zaregistroval Jaroslav Sapík už v dětství. Odhadem to mohlo být v roce 1957, kdy mu bylo pět let. Pochází z Jižní Moravy, z kraje, kde kdysi bylo chřestu všude dost, na jídelníčku ho měla každá hospodyňka.

„U nás byl chřest na talíři často. Jako první se pamatuji na chřestovou polévku, ale v kolika letech to bylo, to už nevím," říká Jaroslav Sapík, ze kterého vyrostl provozovatel rodinné restaurace U Sapíků v Klokočné u Prahy, uznávaná šéfkuchař, který vařil pro prezidenty, krále i papeže.

Dnes jedenašedesátiletý mistr kuchař dokáže o jídle mluvit hodiny a hodiny. Jakmile nahodíte téma jídlo - ostatně co jiného - je konec, mluví a mluví, gestikuluje, rozčiluje se a v očích vidíte, jak kuchařinu miluje. O každém jídle, každé surovině dokáže povídat dlouho, předlouho, je hotovou encyklopedií nápadů, myšlenek, receptů. Jídlo je jeho láska. A chřest do této sféry patří na čelní místo.

Sezona chřestu právě začíná a Jaroslav Sapík bude ve své restaurací v obci Klokočná u Mukařova na okrese Praha-východ vařit celý měsíc chřestové pokrmy. „Vloni jsem přivezl devět set kilo chřestu, letos to bude přes tunu," naznačuje, že nouze o tuto stále více vyhledávanou pochutinu nebude.

Chřest byl za socialismu spíše opomíjená rostlina. „Jeho pěstování pomalu zanikalo, tato potravina nebyla brána jako strategická a tlačená kupředu socialistickou mašinérií. Na Jižní Moravě ho lidé ale i za socialismu pěstovali, měli ho na svých zahrádkách. V pohostinství ale kromě hotelů upadal do zapomnění."

Chřestová ploévka v lepších hotelích

Jaroslav Sapík si ale i socialismu užil chřestu poměrně dost. „Vařil jsem v hotelu Ambassador a právě v hotelích byl chřest na jídelníčku poměrně běžně. V lepších hotelích bývala třeba chřestová polévka."

Tu připravuje Jaroslav Sapík v restauraci U Sapíků v Klokočné i dnes. „Mám na něho speciální várku, používáme kvalitní víno, pomerančovou šťávu. Chřest je třeba vařit přesně na skus, nesmí být rozvařen, tam hraje roli čas. Já ho připravuji na mnoho způsobů a všechny mám rád - předkrm, polévku i hlavní jídlo na mnoho způsobů."

Za největší chybu v restauracích považuje Jaroslav Sapík, že se chřest používá spíše jako dekorace. „Já preferuji jedno, chřest musí být na talíři dominantní a maso, ať třeba vepřová panenka nebo ryba, jsou jen doplňkem."

Přednost má zahraniční chřest

Při chřestovém menu se návštěvníci v Klokočné na talíře postupně dostane tuna chřestu z Rakouska. „Rakouský chřest je kvalitní, prověřený a má stálou kvalitu, vím, co kupuji. Mám jistotu, že to, co chci hostovi dát na talíř, má stálou kvalitu, to prostě rakouský chřest stoprocentně splňuje," říká Jaroslav Sapík, proč dává přednost zahraničnímu chřestu.

Návštěvníci se dočkají například chřestové pěny s chřestovým salátem a krevetami, chřestovou polévkou s nočky z husích jater a lanýžů, k hlavnímu jídlu budou u Sapíků servírovat staropražský chřest s máslem, sypaný praženou strouhankou, chřest s lososem nebo chřest s vepřovou panenkou. „Základem je však to, že na talíři musí být kolem 400 gramů chřestu," upozorňuje Jaroslav Sapík.

Ten pokračuje v kuchařině jako zástupce sedmé generace Sapíkovců, v jeho šlépějích jde jeho syn Pavel, který šéfuje pražské restauraci.

Výrazný očisťovací význam

„Chřest není jen lahodný, já ho klidně sním i samotný, ale má pro organismus výrazný očisťovací význam," dodává Jaroslav Sapík, který tvrdí, že jako správný šéfkuchař vyhoví každému zákazníkovi. „Když někdo řekne, že chce chřest připravit s jiným masem, rád mu vyhovím," naznačuje muž statné postavy, proč je uznávaným ve své branži, ale především u hostů.

„Tuhle práci nesmíte dělat pro rychlý výdělek, je to běh na dlouhou trať. A já navíc mám kolem sebe rodinu, syna, manželku, což je v této branži základ úspěchu. Zlatokopům to většinou nevyjde. A je to dobře, kéž by vydržely všechny dobré restaurace," dodává muž, který před lety obnovil Československý svaz kuchařů, profesní kuchařské sdružení.

Autor: Jiří Macek

5.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě Pomocní pracovníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13400 kč. Volných pracovních míst: 12. Poznámka: Pracoviště Benešov, Vyžadujeme dobrý zdravotní stav, spolehlivost, flexibilitu, ochotu pracovat. §92. První kontakt e-mailem nebo telefonicky v prac.dny 9 - 12 hod.. Pracoviště: Forbest global s.r.o. benešov, Vlašimská, č.p. 409, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Lenka Hošková, +420 731 587 321.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) řidič nákladního automobilu. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště: Trhový Štěpánov, Řidičský průkaz skup. C nebo C+E, profesní průkaz + karta řidiče, trestní bezúhonnost, praxe, zodpovědný přístup k práci, časová flexibilita, psychická a fyzická odolnost. Možnost zajištění profesního průkazu. Náborový příspěvek ve výši 10.000,- Kč, možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou, zaměstnanecké půjčky, nákup kuřecího masa za zvýhodněné ceny, zaměstnanecké poukázky na nákup v prodejnách RABBIT. První kontakt e-mailem nebo telefonicky 8-17 hodin.. Pracoviště: Rabbit trhový štěpánov a.s., Sokolská, č.p. 302, 257 63 Trhový Štěpánov. Informace: Otakar Volek, +420 721 526 332.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - BENEŠOV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), ve městě BENEŠOV. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na alehka@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště benešov, Nádražní, č.p. 307, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Adéla Lehká, +420 416 856 107.

Administrativa - Třídiči poštovních zásilek Pracovník/ce vnitřní 96 Kč

Třídiči poštovních zásilek Pracovník/ce vnitřní služby - Depo Benešov. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 96 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Benešov, Co bude Vaší náplní práce?, " příprava balíkových zásilek do firem a domácností (nakládka/vykládka/třídění a manipulace), " zpracování přijatých zásilek (jejich skenování a zadávání do IS), " pracovat budete ve směnném provozu, Co byste měl mít?, " SŠ vzdělání s výučním listem , " odolnost vůči stresu a fyzické zátěži, " aktivní přístup k zadaným úkolům a k jejich plnění v požadované kvalitě, " spolehlivost a pečlivost, Proč pracovat právě u nás?, " Naučíme Vás vše, co budete k práci u nás potřebovat., " Dostanete pracovní smlouvu a jistotu pravidelného výdělku s výplatou na den přesně., " Díky 37,5hodinové pracovní době Vám zbyde čas i pro Vás nebo pro rodinu., " Volno si užijete i o 5týdenní dovolené., " Máme pro Vás i další benefity (stravenky v hodnotě 70 Kč, ubytování ve firemních rekreačních zařízeních, příspěvky na dovolenou a dětské tábory, volno pro rodiče, aj.)., " Můžeme spolupracovat i formou brigády., , První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Česká pošta s.p. depo, Pod Lihovarem, č.p. 2348, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Romana Procházková, +420 954 401 416.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výbuchy smíchu provázely představení Dona Quijota.
33

Výbuchy smíchu provázely představení Dona Quijota

Úplné zatmění měsíce ve Vsetíně.
11

Dlouhé zatmění Měsíce uvidí lidé jednou za život

AKTUALIZOVÁNO

Na Kokořínsku hořely lesy, hasiči vyhlásili i nejvyšší stupeň poplachu

Střední Čechy – Nejvyšší stupeň požárního poplachu, který se vzhledem ke své výjimečnosti ani neoznačuje jako „čtvrtý“, ale jako „zvláštní“, vyhlásili v neděli středočeští hasiči v souvislosti s velkým a rychle se šířícím požárem lesa v lokalitě Nosálov na Kokořínsku.

OBRAZEM: Olympic rozezpíval celé skalické náměstí

Stříbrná Skalice - Jak už bývá zvykem, tak se při každém turné skupiny Olympic odehraje jeden koncert ve Stříbrné Skalici. Stejně tomu tak bylo i v pátek, kdy se Olympic tour 2018 zastavilo na místním náměstíčku. Jedná se o tradiční zastávku, neboť frontman kapely Petr Janda vlastní v nedalekém Hradci nahrávací studio Propast.

Benešovský kouč Veselý: Věřím, že budeme opět silní

Benešov - V minulé sezoně dosáhli na historicky nejlepší umístění, když obsadili páté místo v ČFL. Letos tak budou mít fotbalisté Benešova určitě na co navazovat. Ví to i trenér Roman Veselý, který nám sdělil své pocity z dosavadního průběhu přípravy.

Stříbro je satisfakce, říká Tománek

Magog (Kanada) /FOTOGALERIE/ – Paratriatlonista Jan Tománek opět potvrdil, že letošní sezona ho zastihla ve vynikající formě. V závodě světového poháru v kanadském Magogu dosáhl na stříbrnou příčku, čímž vytvořil své dosavadní maximum na paralympijské závodní distanci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT