Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Hynek Vávra: Rybám 
v létě nejlépe svědčí grilování

Průhonice - Letní počasí, posezení u vody a ugrilované čerstvé ryby. Tak si představuje léto šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra. Češi podle něj ryby preferují stále častěji. Lepší než doma na pánvi je ale lepší je připravit na zahradě na grilu.

19.7.2016
SDÍLEJ:

Šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra.Foto: www.hlinenabasta.cz

„Doporučuji spíše mořské ryby, jako halibuta nebo pražmu královskou. Losos je klasika a mají ho všude, raději bych si zašel někam, kde nemají mražené ryby, ale čerstvé. Mám rád rybu vcelku na grilu, ale u nás lidé chtějí ryby spíše vyfiletované,“ řekl Hynek Vávra, který má nejraději mořského vlka nebo ďase.

Důležité při nákupu je, aby ryba byla dostatečně velká, protože se z ní dají udělat pěkné filety. Placaté ryby jdou ugrilovat hůře. Na rybu by šéfkuchař Hynek Vávra doporučoval dát jenom sůl, pepř, citron, olivový olej a bylinky, jako tymián nebo rozmarýn. Marináda na rybu nepatří, protože může přerazit její chuť.

„Jako přílohu bych 
k rybě volil něco lehkého, třeba brambory, bílé pečivo nebo salát. Dobrá je i rýže,“ uvedl Vávra s tím, že lidé se nebojí experimentovat a rádi si dají netradiční rybu. Aktuálně je sezona jehlic, což je makrelovitá ryba, která je podobná úhořovi, jen hlavu má do tvaru jehly.

Hlavně maso

Ke grilování se hodí ale hlavně maso. Vávra má nejraději vyzrálou roštěnou, ale pro jeho zákazníky připravuje nejčastěji rib eye. „Beru i nízký argentinský roštěnec, který má navrchu tukové krytí. Z toho loje vznikne krásná šťáva, která maso ovoní. Maso se nesmí vysušit, pak je to tužší,“ upřesnil Vávra.

Sám si maso připravuje akorát. Jako přílohu by volil fazolky nebo zeleninu. Ty tam jsou doby, kdy se na maso dávaly různé marinády a grilovací koření. Oblíbené jsou i hamburgery. Důležité podle něj je, aby se k tomu nepodávaly kupované housky, ale nejlépe doma upečené, aby byly akorát vysoké.

Hynek Vávra má sice rád indickou a asijskou kuchyni, ale raději kuře na paprice. Toho se nikdy nepřejí. Dokonce i jeho třináctiletý syn si od něj bere inspiraci a rád vaří. Se šestiletou dcerou pak ráno občas plete housky. „Sice její rohlík není žádný krasavec, ale vydrží u toho třeba hodinu. Je to dřina,“ shrnul Hynek Vávra, který teď nejčastěji dělá jahodovo-rebarborový sirup.

Léto v kuchyni

A jak takový šéfkuchař tráví léto? Samozřejmě 
v kuchyni. Týden nevařit, to Hynek Vávra vůbec nezná. Relaxovat se ale snaží aspoň pohybem, a i když nemá čas na cvičení, rád jezdí na kole. Třeba i do práce z centra Prahy až do Průhonic. Ale ne po magistrále, raději to bere oklikou přes přírodu. Zatím má letos najeto přes tisíc kilometrů, takže má co dohánět.

Čtěte také: Hliněná bašta nenabízí jen jídlo, ale i posezení pro milence a pohled na hladinu

Autor: Pavla Petrů

19.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do volební místnosti ve Struhařově přišlo za páteční den mnoho voličů.
15

Volit chodí struhařovští i před návštěvou hospody

Ve vlašimském gymnáziu volili lidé v rámci okrsku 7 a 10.
27

Více mladých chodí k volbám ve Vlašimi

Za volební lístek hnutí dostanou pivo zdarma

Domašín - V domašínské hospůdce pojali volby netradičně. Ti, kteří donesou volební lístek hnutí ANO, dostanou jedno pivo zdarma. "Někdo rozdává koblihy, já zase pivo," řekl majitel domašínské hospody. Toho využil i jeden z voličů, který v pátek 20. října do hospody v Domašíně dorazil přímo z volební místnosti, která sídlí v blízké hasičské zbrojnici. Zde volí vlašimští za volební okrsek číslo 11.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

OBRAZEM: První volební den na Benešovsku

Benešovsko - Přinášíme vám fotografie z volebních místností na Benešovsku z prvního dne.

Okresní kluby vyprodukovaly i republikové medailisty

Benešovsko – Šachy neboli šach (z perského šáh, panovník) jsou desková hra pro dva hráče, v soutěžní podobě jsou považovaná i za odvětví sportu. Moderní forma vznikla v 15. století v jižní Evropě úpravou perské šachové hry šatrandž, následníka staré indické hry čaturanga. Šachová hra je ale v Evropě známá už nejméně od 6. století.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení