Dušičky je ovšem také nenechávají chladnými. Rok co rok je to tak stejné: policie řeší řadu krádeží. Jak přímo na hřbitovech, kde mizí zavazadla odložená během úklidu a zdobení hrobů, tak vloupání do vozidel zaparkovaných v blízkosti hřbitovů. To, že by v opuštěném automobilu nemělo zůstat cokoli, co by přitakovalo nežádoucí pozornost, lze považovat za samozřejmost – zkušenosti policistů nicméně naznačují něco jiného: je stále nutné připomínat, že zanechat uvnitř auta peněženku, mobil, notebook, fotoaparát či navigaci znamená velké riziko, připomněla v pátek Eva Kropáčová z policejního prezidia. Pokud už zavazadla mají v autě zůstat, je třeba uložit je tak, aby nebyla zvenčí vidět: do zavazadlového prostoru.

Památník Karla Čapka ve Staré Huťi
Stání svátek nabídne příležitost objevovat historii i obdivovat moučník

Ovšem pozor: tohle je třeba udělat ještě před příjezdem ke hřbitovu, varuje Kropáčová. „V žádném případě si nedávejte cenné věci do zavazadlového prostoru až po zaparkování. Pachatelé vás mohou pozorovat – a velmi snadno se tak stanete jejich obětí,“ upozornila policistka na častou chybu, které se motoristé dopouštějí na přelomu října a listopadu při objíždění hřbitovů – a v předvánočním čase pak na parkovištích nákupních center.

Policisté také varují, že viditelně by v interiéru opouštěného auta nemělo zůstávat nic. Vůbec nic. Ani zdánlivě bezvýznamné věci: prázdná igelitka, několik let stará bunda nebo zavřená krabice neobsahující nic cenného. „Zloděje mohou takové předměty přilákat stejně jako drahá elektronika,“ varovala Kropáčová.

Ilustrační foto.
Na případné povodně se chtějí obce připravit