S přípravami i prvními kroky do školy by jim samozřejmě měli pomoci ti nejbližší, tedy rodiče. „Rodiče by se své ratolesti měli věnovat,“ řekla psycholožka Jana Mikesková. Podle jejích slov by si rodiče s potomkem, který se zanedlouho chystá do školy měli povídat, ale také mu například číst pohádky.

Jak říká, je důležité také trávit společně čas například na výletech, procházkách nebo při oblíbených hrách. „Ostatně tak by to mělo vypadat po celý jejich dosavadní život,“ dodává, že tato pravidla rozhodně neplatí pouze pro začátek školního roku.

Fesťák na tvrzi v Nebovidech si užili diváci, účinkující i organizátoři.
Kam za kulturou a zábavou?

Pedagožka Dita Nastoupilová si myslí, že nejzásadnější je pro dítě především psychická podpora rodičů. „Rodiče by měli být schopni své dítě milovat takové, jaké je i s jeho individuálními odlišnostmi. Jedině tak se dítě naučí mít rádo a věřit v samo sama,“ myslí si Nastoupilová. Před začátkem školního roku tak prý mnohdy stačí slova podpory a ukázání směru, kudy jít. „Vyhněme se zbytečnému porovnávání, srovnávání, případnému vyhrožování či na základě domněnek vytváření závěrů v podobě školních obtíží a možných neúspěchů, které mohou spíše v dítěti probudit zvýšené obavy,“ radí Nastoupilová.

Podle Jany Mikeskové je také důležité, aby rodiče malého žáčka školou nijak nestrašili. „Měli by v něm vypěstovat pocit důležitosti, že je školák. Umět číst, psát a počítat je přeci úžasné,“ dodala Mikesková. Psycholožka také upozorňuje, že poslední týden před začátkem školy by si děti společně s maminkou a tatínkem měly užít. „Společně mohou nachystat tašku do školy, připravit pastelky, tužky, pera a bačkůrky,“ vyjmenovala. Podle Dity Nastoupilové je dobré posledních pár dní prázdnin nastavit pravidla spojené s ranním vstáváním a večerním usínáním. „Na změnu denního režimu si dítě musí zvyknout ještě před nástupem do školy,“ upozornila Nastoupilová s tím, že následně tak nedochází k obtížím spopjených s nedostatkem spánku, který způsobuje i snížení výkonnosti dítětě.

První školní den je pak pro malého školáka důležitým krokem. Jeho rodiče by se k němu však měli chovat tak, jako obvykle. Do školy by ho měli určitě doprovodit, protože jde o důležitou změnu v jeho životě a rodiče mohou dítěti dodat pocit bezpečí ve zcela novém prostředí, jak upozornila Dita Nastoupilová. Podle Jany Mikeskové je dobré, aby si rodiče se školákem vyprávěli o zážitcích a mohou mu například vyprávět o svém prvním dni ve školní lavici. S tím souhlasí i Dita Nasotupilová. „Důležité je i společně sdílet pocity, povídat si, vyslechnout dítě a tento den si patřičně společně oslavit,“ vyjmenovala Nastoupilová. „Mohou ho třeba vzít na zmrzlinu a ten důležitý den zakončit pěknou pohádkou na dobrou noc,“ dodala Mikesková.

Kolínský oddíl TJ Start hledá nové talenty.
Kolínští judisté hledají nové talenty
Chátrající cukrovar v Cerhenicích
Co s nimi? Města a obce trápí chátrající areály