„Jde o prestižní ocenění, které mají právo používat pro své výrobky jen ti nejlepší z nejlepších,“ vysvětlila, že výběr je opravdu přísný.

Ocenění Regionální potravina je určeno výhradně pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků; maximum je 250 zaměstnanců. Jako „pečeť kvality“ mají jejich oceněné výrobky právo užívat získanou značku po dobu čtyř let. „Garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin,“ připomněla Rezková. Regionální koordinátorka Gabriela Jeníčková z Krajského informačního střediska Středočeského kraje uvedla, že obzvlášť velký zájem měli letos výrobci o kategorii Alkoholické a nealkoholické výrobky.

Značku Regionální potravina Středočeská zatím v kraji získalo 74 výrobků. Celorepublikově je v tomto projektu ministerstva zemědělství aktuálně oceněno 409 produktů. Nové pochoutky, které se jí budou moci pochlubit, hledá SZIF i v ostatních krajích – s výjimkou Prahy. Přepokládá se, že v letošním již 11. ročníku soutěže by ji mohla nově získat zhruba stovka lokálních produktů.

Výrobky navrhované na ocenění:

- Paštika s pečeným masem (Řeznictví a uzenářství U Dolejších)
- Jestřebický Rancher (WIFCOM)
- Žervé (Bio Vavřinec a Kosař)
- Zakysaná smetana z obce Ohaře (Proteco Agro)
- Žitný chléb 600 g (Cvrčovická pekárna)
- Hruškové tartaletky (Integrovaná střední škola Jesenice)
- 100 % Jablečný mošt odrůdový (Pavel Voráček)
- Hrách zahradní (Hanka Mochov)
- Selský hovězí guláš (Zdeněk Absolon)

navíc pivo Thomas – Brut IPA z Pivovaru ČZ získalo ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR

Zdroj: hodnotitelská komise

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Svatojánské slavnosti v Levandulovém údolí u Chodouně na Berounsku.
OBRAZEM: Svatojánské slavnosti pozdravily i tanečnice z Om dance academy