V případu, pro který se synonymem stalo právě jeho jméno; jde o údajnou korupci spjatou s manipulacemi se stavebními a zdravotnickými zakázkami kraje. Rath, který stejně jako 10 dalších obžalovaných vinu odmítá, dosud ani při jednom z jednacích dnů nechyběl. Až nyní.

Povinnosti ho prý volaly do ordinace v Hostivici, kde musel zaskočit kvůli náhlému onemocnění kolegyně. Rath, který je profesí lékař (a před vstupem do politiky měl za sebou docela úspěšnou kariéru internisty i záchranáře) nastoupil právě do ordinace manželky Evy poté, co ho loni v listopadu soud po půl druhém roce stráveném za mřížemi propustil z vazby.

Soudce výjimku povolil

Slíbil tehdy, že na jednání soudu bude nadále řádně docházet - a i ve čtvrtek potvrdil, že tentokrát jde o výjimku. Za nemocnou kolegyni není jiná náhrada, když manželka má povinnosti v ordinaci na Praze 6 a může se uvolnit a zaskočit až v pátek a doktorce, která je k dispozici, chybí patřičná atestace. Soudce Robert Pacovský na jednodenní Rathovu neúčast kývl.

Obžalovaný přitom v jednací síni nemusí být přítomen po celou dobu procesu - na jeho žádost může soud jednat i bez jeho účasti; stačí přítomnost obhájce. Zrovna přítomnost Ratha, který je společně se dvěma spolupracovníky, rovněž lékaři Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem, považován za součást trojice klíčových postav kauzy, je nicméně žádoucí. A ani Rath, který patří i k hlavním oponentům obžaloby, se nechce připravit o možnost říci své k prováděným důkazům.

Těšení se na „zajíce" a na „králičinu"

Aktuálně jsou v jednací síni přehrávány odposlechy telefonních hovorů. Dominuje mezi nimi sjednávání schůzek mezi jednotlivými obžalovanými. Nedávno ale zazněly i třeba zmínky o těšení se na „zajíce" a na „králičinu" . To mělo být krycí označení pro předávané úplatky či „provize", jak tvrdí nejen žalobce Petr Jirát, ale i spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Další obžalovaní včetně Kotta a Ratha to ale odmítli s tím, že řeč byla o jídle: o pokrmu připraveném ze zvěřinové výhry v plesové tombole a o rozdávání masa zabitých ušáků z domácího chovu.