Radní tak před koncem roku rozhodli, že bude lanový park nahrazen novými herními prvky, které dodá společnost Berger - Huck. Vyjdou přibližně na 1,6 milionu i s DPH, jak stojí ve veřejně přístupném zápisu z jednání rady.

K lanovému centru se v prosinci vyjádřil starosta Příbrami Jindřich Vařeka takto: „Pořád se bavíme o tom, zda ta zajištěnost důkazů z naší strany je dostatečná a čekáme na odpověď České obchodní inspekce. Tam se jedná o problém na straně státního zkušebního ústavu, který podle nás vydal certifikát, který vydat neměl. My tvrdíme, že to byla obrovská chyba."

Podle radnice současný lanový park nevyhovuje normám pro dětská hřiště a obává se případných úrazů. Firma MTStav, která park vybudovala, postup města odmítá, podle jednatele firmy Martina Pečenky je lanové centrum bezpečné a postup města považuje za účelový. Spor bude mít soudní dohru.

Certifikační úřad

Podle místostarosty města Václava Švendy bude hrát velkou roli ve sporu i certifikační úřad, který certifikát k lanovému parku vydal. V poslední době se totiž objevilo několik stížností.

Radnice zhotovitele vyzvala k zaplacení náhrady přes 1,6 milionu korun a odstranění stavby. Jednatel MTStavu Martin Pečenka to odmítl. Stojí si za tím, že má k dispozici znalecký posudek, podle nějž firma postupovala dobře.

Klidová zóna byla otevřena na podzim 2015. Vyšla téměř na 11 milionů korun, většinu zaplatila EU. Lanový park, který je součástí hřiště, zůstal pro veřejnost uzavřen a město muselo vrátit část dotace ve výši zhruba 1,4 milionu korun.

Čtěte také: Lanový park v Příbrami: radní sbírají důkazy pro soudní spor