„Bohužel řada pejskařů zřejmě hřeší na skutečnost, že strážníci nemohou být všude. A když se strážník objeví, najednou si téměř každý po psu uklidí a psa uváže. Přitom neuklizený exkrement může majitele psa vyjít poměrně draho,"  upozornila dobříšská strážnice Alena Kovaříková s dodatkem, že strážníci nyní budou na pejskaře ještě důsledněji dohlížet.

„Již ale nebudou 'domlouvat', přestupky budou řešit rovnou blokovou pokutou," dodala s tím, že strážník může na místě uložit pokutu do pěti tisíc korun, ve správním řízení pak hrozí pokuta vyšší. Za ignorování povinnosti vedení psa na vodítku pak hrozí pokuta vyměřená strážníkem taktéž do 5000 korun.

Domluvy v Příbrami

To příbramští strážníci zatím „přitvrzovat" nehodlají. „Letos jsme zkontrolovali tři sta pejskařů, zhruba dva denně oslovíme, především blízko centra. Máme ve městě notorické psy 'útěkáře' a jejich majitele musíme opakovaně pokutovat, ale zatím většinou pomůže domluva. Spíš jsme kontrolami donutili spoustu majitelů psů k zaplacení poplatků," řekl zástupce velitelky příbramské městské policie Zdeněk Černík.

Novinkou, o které málokdo ví, je, že od letošního října existuje Centrální registr přestupků a ten funguje při Rejstříku trestů. Za opakované přestupky tak hrozí „hříšníkům" vyšší sankce.

Čtěte také: Volně pobíhající psi: strážníci nemohou být v některých případech shovívaví