Příspěvky se vztahují také na otopné soustavy nebo akumulační nádoby. Naopak na čistě uhelné kotle už se dotace neposkytují; aktuální Program „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017–2019“ jejich nákupy nepodporuje. V závislosti na kategorii nově pořízeného tepelného zdroje mohou žadatelé získat příspěvek ve výši od 75 do 120 tisíc korun; ve vybraných lokalitách s horší kvalitou ovzduší se k této částce ještě přidává suma v jednotné výši 7500 Kč. V úředním jazyce se takové oblasti nazývají „prioritními obcemi a městy“.

Žádá se jen elektronicky

Zatímco v minulosti se při podávání žádostí o kotlíkové dotace tvořily před krajským úřadem nedůstojné fronty, spojené i s několikadenním čekáním v psím počasí, aby žadatelé „urvali“ co nejnižší pořadové číslo nabízející vyšší naději na poskytnutí příspěvku, tentokrát nic podobného nenastane. I když papírová agenda není minulostí, zaregistrovat žádost lze výhradně elektronicky – tedy přes internet. Je třeba vyplnit formulář ve webovém prohlížeči na adrese https://kotliky.kr-stredocesky.cz/fas/formservice/filler.open?name=DOT.fo (kam se lze prokliknout hned z úvodní stránky kr-s.cz v sekci Krajský úřad a samospráva). Odesílat žádosti (pomocí virtuálního tlačítka Odeslat ve spodní části stánky) bude možné úderem středeční osmé ranní. S vyplňováním však lze začít už s předstihem (a v takovém případě se může uplatnit i tlačítko Uložit data).

Podle předpokladů bude žádosti možno odesílat nikoli desítky minut ani několik hodin, ale nejméně po několik dnů. Přijímat se budou do vyčerpání vyčleněné částky, která postačí k uspokojení tisíců žadatelů – nejdéle však do června příštího roku. Díky příspěvku Evropské unie je k dispozici skutečně pořádná sumička: 502 233 009,72 Kč.

Netradiční předvolební debata Deníku: s politiky na cestě autobusem

Do dvaceti dnů dodat papíry

Tahle částka zahřeje u srdce nejen zájemce o nové kotle, ale i prodejce tepelné techniky. Ti v kotlíkových dotacích právem vidí příležitost udělat dobré obchody, a tak leckteří nabízejí zákazníkům i pomoc s vyřízením žádosti. Bezradní by tak neměli zůstat ani lidé, kteří počítač nevlastní či si při ovládání téhle techniky nejsou zrovna jistí v kramflecích.

Zkušenosti z jiných regionů, kde elektronické přijímání žádostí spustili již v minulosti, ukazují, že zvláště starší zájemci často najdou pomoc také mezi rodinnými příslušníky – a někdy se stává, že v případě bezradnosti pomohou svým občanům také lidé z radnice. S tím, že by byl na příjem žádostí vyčleněný nějaký počítač i přímo na krajském úřadu, se však nepočítá. Podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) by se tím popřela hlavní výhoda elektronického podání – bránit vzniku fronty, tolik proklínané v minulosti.

Zájemci o příspěvky si následně žádosti vytisknou – a v papírové podobě je podepsané a doplněné předepsanými přílohami včetně fotodokumentace současného stavu doručí na podatelnu krajského úřadu ve Zborovské ulici na pražském Smíchově. Lze to udělat osobně nebo i prostřednictvím poštovních služeb; je však třeba stihnout lhůtu 20 pracovních dnů. Pokud ji žadatel prošvihne, registrace žádosti propadne. Den podání žádosti se do této lhůty nezapočítává – nezávisle na tom, zda jde o pracovní den, sobotu, neděli či svátek.

Ilustrační foto.
Chybějí zdravotníci, řemeslníci i dělníci. Projevilo se to i na platech

Tisknout lze až druhý den ráno

Krajský úřad v úterý upozornil, že vzhledem k tomu, že v prvních minutách se očekává vysoký počet elektronických žádostí, bude žadatelům při odeslání vyplněné žádosti nejprve automaticky vygenerováno „Potvrzení přijetí žádosti o kotlíkovou dotaci“, obsahující mimo jiné pořadové číslo žádosti, unikátní kód – a především odkaz ke stažení plně vyplněné žádosti. To si je třeba uložit pro pozdější použití. Odeslané žádosti totiž nebudou připraveny k vytištění okamžitě, ale elektronický systém je bude zpracovávat během noci. Tisknout tak lze nejdříve následující den ráno po odeslání žádosti. Pokud odkaz z potvrzení o přijetí žádosti, který je k tomu potřebný, někdo nebude mít k dispozici, může najít pomoc prostřednictvím e-mailové adresy kotliky@kr-s.cz; pracovníky krajského úřadu je také možno kontaktovat na telefonních číslech 257 280 308, 257 280 201 či 257 280 247.

Přijímání žádostí změní otvírací dobu

Úřední hodiny podatelny Krajského úřadu Středočeského kraje (v budově na adrese Zborovská 11, 150 21 Praha 5-Smíchov) jsou běžně:
pondělí a středa 7.30 – 17.00 hodin
úterý a čtvrtek 7.30 – 16.00 hodin
pátek 7.30 – 15.00 hodin

V době přijímání papírové podoby žádostí o kotlíkové dotace (od 5. října do odvolání) jsou úřední hodiny podatelny prodlouženy:
pondělí a středa 7.30 – 19.00 hodin
úterý a čtvrtek 7.30 – 19.00 hodin
pátek 7.30 – 15.00 hodin

Podrobná vysvětlení všech souvislostí aktuální výzvy k podávání žádostí o kotlíkové dotace mohou zájemci najít na https://www.kr-stredocesky.cz/web/odbor-rizeni-dotacnich-projektu/kotlikove-dotace

Ilustrační foto
Z dotovaných krajských autobusů zmizely miliony cestujících. Jezdí vlakem