Důvodem je fakt, že dokončená první etapa zahrnuje v podstatě jen stavbu jako takovou, ale uvnitř bude hala stále staveništěm. „Veřejnost se sportovní haly dočká až po dokončení druhé etapy. Ta se bude odvíjet na základě získání dotace," potvrdil vedoucí Odboru investic Městského úřadu Kutná Hora Jiří Janál.

Na staveništi na Klimešce je ale i tak stále živo. Na základě podmínky přidělení dotace od Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, musí být první část haly hotová a zkolaudovaná do konce tohoto roku. Práce tudíž postupují velice rychle. V tuto chvíli už je dávno hotová hrubá stavba a pracuje se hlavně uvnitř.

V současné době pracovníci dokončují vyzdívky a rozvody a koncem týdne by měli začít s betonováním podlah. Zároveň už se ale začalo pracovat také na fasádě a souběžně s tím se vše připravuje i na druhou etapy stavby, ke které by mělo dojít příští rok a při níž budou přímo v hale vybudovány tribuny a velín. Kromě těch vznikne ve druhé etapě celkové zázemí pro sportovce.


Stejně jako na první etapu stavby sportovní haly, bude město žádat o dotaci na Ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy ČR. K tomu dojde hned v příštím roce. „Zatím nic nenasvědčuje tomu, že bychom dotaci neměli získat," doplnil Jiří Janál.

Dlouhé roky čekání

Jako Čáslav dlouho čekala na svoji hokejovou halu, čekala Kutná Hora dlouho na svoji sportovní halu. O tom, že vyroste právě v areálu na Klimešce, se začalo uvažovat již v roce 2008. Potom ale plány usnuly a v roce 2013 vznikl projekt, který počítal se sportovní halou vedle Základní školy Kamenná stezka. Výstavbu měl financovat soukromý investor. Ten ale po komunálních volbách v roce 2014 od záměru ustoupil.

K myšlence vybudování sportovní haly v areálu Na Klimešce se radnice vrátila v roce 2015. Letos v únoru se pak rozhodla, že podá žádost o dotaci na Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy České republiky. O tom, že příslušné ministerstvo patnáctimilionovou dotaci na výstavbu první etapy přikleplo, bylo rozhodnuto v červnu a posléze získalo město ještě dalších 12 milionů korun od Středočeského kraje.

Komplikace při vrtání

S budováním haly se začalo hned vzápětí, kdy se začaly kopat základy. Hned na začátku se ale vyskytly menší komplikace. Při vrtání pilotů si musely vrtné soupravy v některých místech poradit se zasypaným betonovým dnem, které zůstalo z doby, kdy tam bývalo koupaliště. Nyní v areálu Na Klimešce finišuje první etapa. Navázat by na ní měla druhá a to hned v příštím roce, kdy chce radnice podat další žádost o dotaci.

První etapa výstavby vyšla na 56 milionů korun, celý komplex by pak měl stát přes 100 milionů korun. Druhá etapa, při které má vzniknout u stávající haly i celkové zázemí pro sportovce a návštěvníky, ale nebude poslední. Následovat by měla ještě etapa třetí, při které by v areálu měla vzniknout menší tréninková hala a také parkoviště.

Čtěte také: Sportovní hala v Kutné Hoře roste do výšky. Brzy bude hotová hrubá stavba