První protesty začaly po desáté dopoledne, kdy na sjezd přijel poprvé v polistopadové historii prezident země. Přijel v koloně aut po ulici Bedřicha Smetany lemované demonstranty. Ti na vůz pískali, volali „Hanba“ a „Miloše do koše“. Vůz s prezidentem zajel k zadnímu vchodu u garáží, kam neměl nikdo přístup a dostal se tak do jednacího sálu komunistického sjezdu, aniž by se se svými odpůrci potkal.

Stejné reakce se mu dostalo při odjezdu. Skandování nesouhlasných hesel, zvonění klíči a transparenty s nápisy „Je čas odejít“ nebo „Chraňte Česko před ruským švábem“, „Zdraví tě demokratická žumpa“. Ze sjezdu odjel ještě před polednem.

Ilustrační foto
V kauze policejních nákupů si svědci pochybení nevšimli

Už tedy nebyl v Nymburce ve chvíli, kdy se dal do pohybu protestní maškarní průvod. U hlavního nádraží se shromáždilo několik stovek lidí. Odhady pořadatelů se pohybovaly od 500 do 1 tisíce demonstrantů. Řada z nich dorazila v úborech z dob socialismu. K vidění byla řada pionýrek, přišly i dámy oblečené za členky JZD. Účastníci průvodu nesli také řadu transparentů, na nichž odsuzovali počínání současné hlavy státu, ovšem vymezovali se také vůči trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi, kterému vyčítají i členství v předlistopadové Státní bezpečnosti. Průvod skandoval hesla „Česko není Rusko“, opakovaně znělo také „Miloše do koše.“ Pochodu přihlíželi lidé z oken a demonstranti směrem k nim podobně jako v roce 1989 skandovali „Pojďte s námi“. Nad průvodem byly neseny rudé trenky v několika podobách jako upozornění na příklon prezidenta ke komunistům. Část účastníků měla rudé trenky přímo na sobě.

Ilustrační foto.
Hnutí ANO vymění dva své zástupce v krajském kontrolním výboru

Průvod prošel od nádraží ulicí V Kolonii, po Boleslavské třídě a ulicí Bedřicha Smetany před Obecní dům, kde se sjezd KSČM konal. Došli až ke schodišti, kde skandování zesílilo. Demonstranti se dožadovali, aby účastníci sjezdu vyšli ven. Pak se část z nich chtěla dostat do budovy, v čemž jimž však policie a příslušníci antikonfliktního týmu zabránili. Vše skončilo u drobných slovních potyček.
Protest pokračoval v parku před budovou, kde byl přistaven traktor s valníkem. Na něm se střídali muzikanti a řečníci. Vystoupil mimo jiné i neúspěšný kandidát na prezidenta Michal Horáček. „Nikdy by mě nenapadlo, že 28 let po revoluci se ještě budeme muset scházet ve chvíli, kdy komunisté mají sjezd. A dokonce na něj přijede i hlava státu. Je potřeba ukázat, že se už nechceme vrátit na Východ, ale chceme zůstat součástí Evropy. Děkuji, že jste přišli,“ řekl Horáček.

Ilustrační foto.
Jízdy bez známky? Ty jsou na denním pořádku

Na akci promluvil také Petr Marek z uskupení Bez komunistů.cz. Ten na pódiu rozložil velký plakát s nedávno zesnulým režisérem Milošem Formanem a jeho citátem „Komunismus je ostuda lidstva“. Vzpomněl také na 21. srpen 1989, kdy estébáci obklíčili a perlustrovali účastníky jednoho koncertu konaného právě v Nymburce. „Místní tisk pak napsal, že živly se pokoušely připomínat srpnové události z roku 1968,“ vybavil si Marek.
Protestů se účastnil také senátor Tomáš Czernin. „Já považuji účast prezidenta Zemana na sjezdu komunistů za naprosto skandální. Je důležité, že lidé přišli vyjádřit svůj názor. Dovedete si představit, že by na takový sjezd přijel Václav Havel?“ konstatoval Czernin.
Podobný pohled na věc má také nymburský starosta Pavel Fojtík, který také nechyběl v průvodu a při následných protestech v parku. „Naposledy byl traktor s valníkem na demonstraci v Nymburce použit právě v roce 1989. Je to symbolické. Dnes jsou komunisté nejblíž moci od roku 89 a tomu je třeba zabránit,“ řekl Fojtík.
Protesty pokračovaly od 16 hodin v Dělnickém domě Koncertem proti totalitě. Účast přislíbil například Václav Koubek či skupina Kolektivní halucinace. Kvůli vytížení se na poslední chvíli omluvili členové divadla Sklep.

Tak by měla vypadat přístaviště v Poděbradech a Nymburce podle dřívějších vizualizací.
Projekt přístavišť po pár letech opět ožívá

- akce se zúčastnilo 500 - 1000 lidí
- protesty začaly v 10 dopoledne v parku před Obecním dome, kde se konal sjezd KSČM
- protesty zesílily při příjezdu a odjezdu prezidenta Miloše Zemana
- v poledne vyšel od hlavního nádraží maškarní protestní průvod
- část demonstrantů se pokusila dostat na jednání sjezdu. Policie jim v tom zabránila
- protesty pokračovaly v parku a později v Dělnickém domě Koncertem proti totalitě