S tím, že podnikatelská mise organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR byla spojena i s účastí na 17. zasedání Česko-tchajwanské podnikatelské rady pro ekonomickou spolupráci. Stejně jako s návštěvou tchaj-pejského veletrhu Smart City Summit&Expo.

Právě to považuje za velmi významné ředitel Středočeského inovačního centra Vilém Růžička, který v Asii nechyběl. „Naše účast potvrdila, že podpora Smart City řešení je správným a logickým směrem v rozvoji měst a obcí v regionu,“ připomněl, že orientace na využití moderních technologií, které mají lidem zejména zlepšovat a zpříjemňovat jejich životy, ale i životní prostředí, je správná. To se potvrdilo v celosvětovém srovnání. Tchaj-wanský summit je největší akcí svého druhu v Asii – a druhou největší na světě; po španělské Barceloně. Veletrh se zaměřuje především na využití informačních technologií ve zdravotnictví, umělou inteligenci, chytré vzdělávání či získávání zelené energie – ale také na koncept takzvané cirkulární ekonomiky, mající zlepšovat kvalitu lidského života i životního prostředí.

Ředitel Růžička připomněl také jednání se zástupci tchaj-wanské společnosti zabývající se bezdrátovým přenosem dat technologií LoRa. „Jen potvrdilo správnost rozhodnutí pokrýt radiovým signálem celé území regionu pro využití sítě IoT,“ odkázal na ideu sítě pro takzvaný internet věcí. Právě to se pod označením IoT skrývá: internetové připojení všemožných domácích spotřebičů od lednice či trouby přes robotický vysavač až po pračku, aut, ale třeba i součástí oblečení nebo jiné formy „nositelné elektroniky“. Počítá se však také s využitím třeba v zemědělství, k ochraně životního prostředí – a dokonce i ve zdravotnictví. A v tomto případě nejde o nemocniční přístroje: řeč je o senzorech umožňujících pacientovi pobývat v domácím prostředí, schopných přivolat pomoc v případě komplikací (třeba při záchvatu nebo pádu).

Pokud snad někdo kroutí hlavou či krčí rameny, může si vzpomenout sám na sebe: napadlo by ho před takovými 15 lety, že dnes bude s naprostou samozřejmostí nosit v kapse chytrý mobil? Krabičku, jež svými možnostmi předčí možnosti tehdejších rozměrných počítačů za statisíce? Ano, svět pádí dopředu – a my s ním.

V delegaci nechyběli ani zástupci firem, jež není třeba dlouze představovat. Třeba Linet Group, známé výrobou nemocničních a ošetřovatelských postelí. Obchodní manažer společnosti Stanislav Klocek připomněl, že s touto oblastí byla podnikatelská mise prvním oficiálním kontaktem. „Ačkoliv vyvážíme do více než stovky zemí světa, stále hledáme obchodní partnery. Na Tchaj-wanu se chceme etablovat také – a najít pro naše lůžka a další výrobky distributora,“ připomněl svůj cíl.

Tomu, že zaměřit se tímto směrem je dobrá volba, přikyvuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, který podnikatelskou misi vedl. Hovoří o významném partnerovi a potenciálu dalšího rozvoje. „Tchaj-wan je třetí největší asijský investor v České republice. Vzájemný obchod loni dosáhl 31 miliard korun. Pro české firmy je to důležitý – a hlavně stabilní obchodní partner,“ upozornil Hanák.

Ukliďme Česko, ilustrační foto
Úklid – a zase úklid. O tomto víkendu i o tom příštím
Nová odborná publikace mapuje světecké sloupy ve středních Čechách¨.
Sloupy světců se soustředily na šest stovek stran