Na festivalový týden od 16. května je připravený doprovodný program – přednášky, diskuze a speciální komentované procházky. Seznam všech akcí i festivalových objektů je už k dispozici ZDE.

Letošní ročník je věnovaný mimo jiné připomínce slovinského architekta a urbanisty Jože Plečnika, od jehož narození uplynulo v lednu 150 let. Na festivalovém programu jsou proto komentované prohlídky hlavní lodi, podzemní krypty i spodní části věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, jedné z nejpozoruhodnějších sakrálních staveb v České republice.

Vůbec poprvé bude mezi zpřístupněnými festivalovými objekty například zrekonstruované Technologické centrum UMPRUM Mikulandská s velkorysými prostory a nadstandardním vybavením pro studenty nebo nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze v dejvickém vysokoškolském kampusu s nepřehlédnutelnou pneumatickou fasádou.

Ze sedmého ročníku festivalu Open House Praha 2021.
PODÍVEJTE SE: Festival Open House Praha odemknul desítky unikátních objektů

K lákavým cílům v programové nabídce může patřit též usedlost Cibulka, Velký strahovský stadion nebo stavby na okrajích metropole – na Zbraslavi, v Modřanech či Komořanech. Navštívit bude možné nedávno dokončenou radnici Prahy 12, areál Českého hydrometeorologického ústavu v Zámku Komořany či čerstvě zrekonstruované komunitní centrum Klubovna Zbraslav v místech bývalé prádelny od architektů ze studia Projektil.

„Zveme k návštěvě kouzelné rodinné Vily Lanna v Bubenči, která vznikla jako letní odpočinkové sídlo průmyslového podnikatele, sběratele uměleckých památek a mecenáše Vojtěcha Lanny ml. Lidé se podívají do historických sálů první pražské Novoměstské sokolovny, budou moci obdivovat bílo-červenou sgrafitovou výzdobu a interiéry bývalé Vyšší dívčí školy ve Vodičkově ulici nebo nahlédnout do poslední Ullmannovy pražské realizace, budovy České polytechniky na Karlově náměstí, kde dnes sídlí Fakulta strojní ČVUT,“ pozvala na květnovou událost ředitelka festivalu a stejnojmenné pořádající neziskové organizace Andrea Šenkyříková.

V březnu rovněž uplynulo 140 let od narození architekta Pavla Janáka a v programu jsou tak zastoupeny stavby z jeho různých životních období jako Klubový dům Autoklubu ČR, funkcionalistický EA Hotel Juliš na Václavském náměstí, Palác Adria ve stylu tzv. národního slohu nebo konstruktivistický objekt vinohradského Husova sboru s nepřehlédnutelnou zvonicí.

Ze zahájení sezony na pražských náplavkách a výstavy Muzea paměti.
OBRAZEM: Kobky jsou otevřené, na pražských náplavkách začala další sezóna

„Otevíráme dveře nejen u staveb moderních s různými typy ocenění kvality a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí, industriálních, ale i světově ojedinělých unikátů, ikonických budov, které představují historické a kulturní bohatství Prahy. Odkrýváme neznámé a skryté kulturní realizace vynikajících architektů, umělců a řemeslníků a také zapomenuté příběhy stavitelů, majitelů či jejich potomků,“ pokračovala v obecnější rovině Šenkyříková, která připomněla význam dobrovolníků pro chod festivalu a vyzvala k zapojení kohokoliv, kdo má o to zájem.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, jejichž tradice má kořeny v 90. letech minulého století v Londýně a které se v současnosti konají v 50 městech po celém světě. Na webu www.openhouseworldwide.org bude už následující sobotu probíhat virtuální program globální akce s „živými“ prohlídkami inovativních projektů bydlení z měst napříč kontinenty. Vysílání bude online v anglickém jazyce od 8 do 20 hodin českého času na Youtube kanále.

Open House Praha představí v tomto pásmu od 10 hodin sídliště Ďáblice, které je dnes považováno za jedno z architektonicky nejhodnotnějších v ČR. Průvodcem živého vstupu ze střechy jednoho z panelových domů bude architekt Ondřej Tuček, vnuk hlavního architekta sídliště a jeho hrdý obyvatel. „Výjimečná je i podoba jednotlivých objektů, které díky nejrůznějším architektonických detailům nejsou tak uniformní jako na jiných sídlištích. Značný zájem dnes vzbuzují umělecká díla, která zdobí jeho veřejná prostranství,“ poznamenal před vlastní exkurzí Tuček.

Letošní novinky festivalu Open House Praha
1. Budova bývalých Elektrických podniků Praha – Bubenská 1
2. Bývalá prádelna – Klubovna Zbraslav
3. Bývalý sochařský ateliér bratrů Halmanových – sídlo kreativní agentury Loosers
4. Centrální kotelna Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
5. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRK) ČVUT v Praze
6. Dům Diamant
7. EA Hotel Juliš
8. Husův sbor Vinohrady
9. Husův sbor Zbraslav
10. Hotel Gráf – I. P. Pavlova 5
11. Klubový dům Autoklubu České republiky
12. Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně
13. Kostel sv. Vojtěcha
14. Libeňská sokolovna
15. Palác Adria
16. Radnice městské části Praha 12
17. Švandovo divadlo na Smíchově
18. Technologické centrum UMPRUM Mikulandská
19. The Fizz Prague
20. Thunovský palác – budova velvyslanectví a rezidence velvyslance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska
21. Usedlost Cibulka
22. Vlašský špitál – sídlo Italského kulturního institutu Praha
23. Státní reformní reálné gymnázium – VOŠ pedagogická a sociální, SOŠ pedagogická a Gymnázium
24. Vyšší dívčí škola – ZŠ Vodičkova
25. Zámek Komořany, Centrální předpovědní pracoviště (CPP) a administrativní budova Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)
26. Zbraslavská zvonárna – Muzeum zvonařství rodu Manoušků