Na pozoru by se však měli mít i řidiči ve středních Čechách, a to zvláště od pátečního večera do sobotního rána.

Ve většině kraje sice vozovky odpovídaly běžné situaci v období na přelomu listopadu a prosince a také počty nehod evidovaných policií i jejich charakter vážněji nevybočovaly z pátečních průměrů – to se však může velmi rychle změnit. Ostatně již hodinu po poledni policisté varovali před ledovkou vynucující opatrnou jízdu na pomezí Rakovnicka a Lounska; zvláště v okolí Jesenice (a to včetně hlavního tahu na silnici I/27 spojující Plzeň s Žatcem a Mostem).

Právě na Rakovnicku platí až do sobotní deváté hodiny dopoledne varování před ledovkou na úrovni vysokého stupně nebezpečí; mírnější výstraha spojená s nízkým stupněm nebezpečí se pak vztahuje na celý zbytek kraje, jak ukazuje konkrét výčet regionů: Benešovsko, Berounsko, Kladensko, Kolínsko, Kutnohorsko, Mělnicko, Mladoboleslavsko, Nymbursko, Praha-východ i západ a Příbramsko. Nízký stupeň nebezpečí se týká rovněž Prahy.

Na ledovce hrozí i pády chodců s rizikem úrazů; především končetin a hlavy. Hlavně však bývá tento zimní rozmar spojován s problémy řidičů. Auta se snadno stanou neovladatelná, což může končit i těžkými haváriemi. Častější jsou však spíše méně závažné bouračky – s pomačkanými plechy a s dopravními komplikacemi v místech nehod, které ještě umocňují uvízlé kamiony i další vozidla, jež mají problémy zejména v kopcovitých úsecích.

V sobotu meteorologové očekávají, že okludující frontální systém spojený se srážkami převážně kapalného charakteru bude zvolna slábnout.

Doporučení ke zmírnění následků ledovky

- Pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Při nutnosti pohybu venku je nezbytná velká opatrnost.

- V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. Počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

- Lze očekávat značné problémy v dopravě, pravděpodobné komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami a podobně.

- Při déletrvajícím dešti v důsledku tvorby ledovky na stromech, stožárech, drátech elektrického vedení a dalších předmětech hrozí padání větví nebo lámání stromů; pravděpodobné jsou výpadky v dodávce elektřiny, problémy v energetice a podobně.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Ilustrační foto.
Stavět cyklostezky podél silnic? Problém!
Česko zpívá koledy na Staroměstském náměstí.
Pojďte zpívat koledy, čas se blíží