Právě on bude na základě pondělního rozhodnutí středočeských radních zastupovat kraj v EAfA; Evropské alianci pro učňovské vzdělávání. K té kraj přistoupil loni na podzim: 15. října byl přijat společně s dalšími 17 nováčky ve finských Helsinkách, kde patřičný dokument podepsala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Vyslání Chvojky si pochvaluje. „Budeme mít v tomto společenství plnohodnotného a zdatného zástupce,“ řekla v pondělí. Zhodnotila tak očekávaný přinos pedagoga, který už má mimo jiné zkušenosti s organizováním nejen rozmanitých exkurzí, ale výměnných pobytů. Je také školním metodikem prevence.

Kraj se připojil jako první z českých regionů k alianci, jejímž posláním je nejen v rámci celoevropského působení propagovat, že řemeslo má zlaté dno, ale také přispět k tomu, aby se to skutečně stalo pravidlem. Usiluje tedy o zlepšení pověsti učňovského vzdělávání, ale i zlepšení jeho kvality a rozšíření nabídky. Stejně tak patří k cílům „podpora mobility učňů“ – tedy sbírání zkušeností v zahraničí.

Propagaci učňovských oborů a toho, že výuční list může být lepším startem do života než maturitní vysvědčení (a pocítí to veselá mysl i peněženka), se středočeské hejtmanství věnuje dlouhodobě – a dá se říci, že vcelku nezávisle na tom, kdo je zrovna na hejtmanství u vesla. Zájem žáků o řemeslné obory požadované trhem práce – především jde o profese strojírenské, elektrotechnické, stavební, potravinářské a zemědělské – se kraj snaží podporovat formou stipendií. Aktuálně na ně ročně vynakládá 15 milionů korun.

Členství v EAfA by podle očekávání mělo nabídnout o nové možnosti díky tomu, že jsou v této asociaci zastoupeny i průmyslové, obchodní a řemeslné komory i profesí organizace, poskytovatelé odborné přípravy, mládežnické i neziskové organizace, stejně jako podniky či orgány veřejné správy – od místní úrovně přes regionální až po vládní. Díky tomu by se měla otevřít cesta jak k novým myšlenkám včetně posledních trendů v oblasti učňovského vzdělávání, tak k novým partnerstvím.

Středočeská desítka - ilustrační foto
Středočeská desítka turistů má i podporu kraje
Ilustrační foto.
Krajská záchranka dostane 15 sanitek za 50 milionů