V jeho rámci se už v minulých letech zaměřovali na kontrolu průjezdnosti komunikací a přístupnosti nástupních ploch pro požární techniku i hydrantů – a totéž se chystá i na nadcházející pátek. Ve středu 11. září na to upozornila Zuzana Strouhalová z oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Hlavně na sídlištích mívají hasiči problém dostat se rychle k místu zásahu, protože jim překážejí v průjezdu parkující auta. V té souvislosti mají platnost známé výzvy hasičů v rámci dlouhodobé kampaně Parkujte ohleduplně: „Tři metry k životu“ a „Když jde o život, přeparkovat nestihnete“. O tom, jak jsou aktuální, se hasiči přesvědčují nejen při zásazích, kdy někdy nezbývá než vyskákat ze zásahového vozidla, překážející automobil popadnout „do teplejch“ a o kousek je posunout – což bohužel přináší značné zdržení. Právě v rámci pátků třináctého také pořádají zkušební průjezdy.

Chtějí jednak upozorňovat obyvatele v hustě zastavěných lokalitách na rizika plynoucí z nesprávného parkování, jednak jim jde o navázání spolupráce s místní samosprávou a hledání společných řešení přijatelných jak pro obce, tak pro složky integrovaného záchranného systému, aby se dařilo předcházet fatálním následkům případných mimořádných událostí. Jinými slovy: aby se zasahující jednotky dostaly tam, kam je třeba, bez zbytečného zdržování. „Reagujeme na stále se zhoršující stav průjezdnosti na sídlištích budovaných v 70. a 80. letech – a s tím spojené nepřístupné (či neoznačené) nástupní plochy pro požární techniku,“ podotkla preventistka Strouhalová.

Ilustrační foto.
Záchranáři si pro pacienty jezdí i do nemocnic

Jednou z cest jsou opakované zkoušky průjezdnosti vybraných lokalit, při nichž středočeští hasiči umisťují na zaparkovaná auta letáčky s káravým, či naopak pochvalným poselstvím. Mají i plakáty pro obecní vývěsky – a stranou pozornosti nenechají tento problém ani jejich webové stránky. Postupně na nich budou umisťována krátká videa na podporu projektu. Leckterý řidič si však zřejmě povzdechne, že chybí především to zásadní: odpověď na otázku, kam tedy mají své auto postavit.

Novinkou jsou samolepky s nápisem Parkuji ohleduplně, nebráním průjezdu. Lidé si je mohou vyzvednout nejen na preventivních akcích hasičů, ale budou zájemcům k dispozici také na všech stanicích Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Strouhalová má představu, že je motoristé nalepí na svá auta – a tím přispějí k šíření povědomí o problému s průjezdností.

Hasiči z celé republiky se v Mělníku utkali v soutěži v poskytování první pomoci.
Soutěžili v první pomoci. Středočeši skončili na třetím místě

Z představení nových policejních vozidel Škoda Octavia combi.
Škodovka dodá policii stovky nových aut