VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Při nákupu zmrzliny se vyplatí koukat i kolem

Střední Čechy – Co dokáže lépe než zmrzlina osvěžit člověka, který v nynějších horkých dnech nemá možnost hupsnout do vody, aby se zchladil? Nu – snad jedině dvě zmrzliny… Prodejci mohou potvrdit, že zájem zákazníků stoupá. Vyplatí se ovšem vybírat očima. A obhlédnout nejen zboží, ale i prostředí, ve kterém je nabízeno.

7.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník/ Michal Fanta

Vadilo i lupení

Pokutou skončila kontrola hygieniků z územního pracoviště v Benešově ve stánku na odpočívce u dálnice D1. Musela tam být nařízena sanitace, shrnul zjištění vedoucí k důkladnému úklidu provozovny ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání středočeské hygienické stanice Michal Novotný.

O tom, že provozovatel dal rychle vše do pořádku, se hygienici přesvědčili při opakované návštěvě – prvotní zjištění nicméně nebyla příznivá. Podle záznamu o kontrole hygieniky překvapila nejen zašlá špína na podlaze, ale také nečistoty na výrobníku zmrzliny, chladicím zařízení i pracovních plochách. „Nezabezpečeným střešním okénkem padaly do stánku suché květy a listy z okolních stromů a umyvadlo na mytí rukou bylo zaskládáno různými krabičkami tak, že nebylo možné si ruce mýt,“ žaluje dále zápis o zjištěných nedostatcích. Současně může posloužit i jako rada jiným provozovatelům: ano; i takové souvislosti je třeba ohlídat!

O tom, že nešlo o problém ojedinělý – a ani typický jen pro letní parna – svědčí zpráva o činnosti odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice za první pololetí. Mezi opatřeními nařizovanými po kontrolách figurují i pozastavení výroby zmrzliny. Už na jaře byl po návštěvě hygieniků okamžitě ukončen prodej za studena připravené točené zmrzliny v sídlištní prodejně v Sedlčanech zaměřené na nabídku zcela odlišného sortimentu, která prodej chlazené pochoutky zavedla bez předchozího nahlášení. A také bez toho, že by bylo připraveno zázemí. Hygienici tak shledali nejen to, že chybějí informace o obsahu alergenů, ale zaznamenali i vážnější nedostatky: chyběla přípravna zmrzliny a směsi pro její výrobu byly skladovány společně s jinými věcmi: s krmivem pro zvířata, a dokonce s drogistickým zbožím či hrnkovými květinami.

Z loňského roku si pak hygienici ještě vzpomenou na kontrolu z počátku srpna ve stánku poblíž slapské přehrady. I tam chyběla přípravna zmrzliny – a navíc prostory nevyhovovaly ani prodeji nabízeného občerstvení: jeden malý dvojdřez měl posloužit nejen při přípravě zmrzliny, ale také k mytí potravin včetně brambor pro nabídku teplých jídel, k mytí nádobí i rukou zaměstnanců. Navíc byly pracovní plochy doslova zarovnány vybavením, pracovními pomůckami i nádobím. V tomto případě nestačilo jindy obvyklé důkladné gruntování. Provozovatel musel změnit nabídku stánku – a přípravu zmrzliny přesunul do nedaleké provozovny, jíž vhodné vybavení nechybí.

Problém vidí i laik

Ne vždy ovšem problém odhalí jen školení hygienici. Deník zaznamenal pohoršení zákaznice Petry, jež z fronty před zmrzlinovým strojem v prodejně s vývěsním štítem slibujícím kvalitu odešla kvůli počínání brigádníka. „Měnil pytel v koši, odpadky si ještě porovnal, než je odnesl – a pak tou samou rukou vzal kornout a začal točit zmrzlinu. Brr,“ otřásá se zákaznice, jež nedokáže pochopit, že kupující stojící před ní si takový kornout vzala, i když také sledovala, co se odehrává.

Varující příklady jsou naštěstí spíš ojedinělé, plyne ze slov ředitele hygienické stanice v Praze Jana Jarolímka. I v metropoli se nyní kontroloři na zmrzlináře zaměřují – a letošní sezona potvrzuje loňské zkušenosti, že ve většině případů jsou při přípravě zmrzliny a jejím podávání hygienické předpisy dodržovány. Černé ovce však existují. „Chyby se objevily v požadavcích ohledně hygieny provozu a obecných požadavcích na prostory pro manipulaci. Jednou provozovatel neměl zpracovány postupy založené na zásadách bezpečného zacházení s potravinami v provozovně,“ potvrzuje Jarolímek, že se najdou důvody k nápravným opatřením i udělení sankcí.

Sama si zmrzlinu podle zkušeností hygieniků vyrábí zhruba desetina provozoven. Zbývajících 90 procent prodává zmrzlinu nakoupenou jinde. Hojně rozšířena je nabídka točené zmrzliny vyráběné z práškových směsí studenou cestou.

Autor: Milan Holakovský

7.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 12 200 Kč Pomocní kuchaři Pomocná kuchařka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Pracoviště: Tvoršovice, Pomocné přípravné práce v kuchyni, mytí bílého a černého nádobí. Celotýdenní provoz. Vlastní doprava do zaměstnaní je nezbytná. První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Golf konopiště a.s., 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Milan Sojka/ MUDr. Stanislav Beran, . Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 22 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Elektromontáž balicích strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: firemní benefity, osobní ohodnocení, firemní oblečení, stravování. Pracoviště: Velteko s.r.o., K Borovičkám, č.p. 1716, 258 01 Vlašim. Informace: David Chvojka, +420 724 081 252. Výroba - Výroba Montážní dělník 12 200 Kč Montážní dělníci elektronických zařízení Montážní dělníci elektronických zařízení ( operátor). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 25. Poznámka: Pracoviště Benešov, První kontakt telefonicky.. Pracoviště: D.i.l.an, s.r.o. - benešov, Jana Nohy, č.p. 2048, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Ishtvan Turzai, +420 773 137 075. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 86 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Pracovníci v oblasti ochrany a ostrahy - prac. Votice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 86.2 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště: Klášterní č.p. 1, Votice. Nástup možný ihned., Ochrana a ostraha majetku klienta, obsluha zařízení operačního střediska, znalost EPS, EZS, CCTV a kamerového systému výhodou, PC, kódování. Kontrola osob vstupujících do objektu, zamezení vstupu neoprávněným osobám, pravidelné obchůzky, drobná administrativa. Poskytování potřebných informací. Směnnost: nepřetržitý. Pracovní úvazek: zkrácený. , Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle par. 80 zák. č. 435/2004 Sb. (OZP). , Nechodit na pracoviště! První kontakt možný POUZE mailem nebo telefonicky 723 612 506, prace@forcorp.cz.. Pracoviště: Forcorp group spol. s r.o. - prac. klášterní 1, 259 01 votice, Klášterní, č.p. 1, 259 01 Votice. Informace: Renáta Marková, +420 723 612 506.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Délka nových alejí pod Blaníkem dosáhla 200 kilometrů
3

Délka nových alejí pod Blaníkem dosáhla 200 kilometrů

Cvičení HZS na letišti ve Vlašimi.
31

OBRAZEM: Cvičení HZS na letišti ve Vlašimi

KRÁTCE: Ve Villaniho ulici upraví provoz

Benešov - Návrh místní úpravy provozu v benešovské Villaniho ulici projednává v těchto dnech Odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu Benešov a jeho silniční správní úřad. Žádost změny v provozu na tamní místní komunikaci podalo město Benešov a podklady projednali také policisté z dopravního inspektorátu.

Velení Městské policie ve Vlašimi přebírá poprvé žena

Vlašim - Městskou policii ve Vlašimi od začátku října řídí Jitka Frajtáková, která dříve pracovala na vlašimském oddělení Policie ČR. „Velitelkou strážníků je paní Frajtáková pověřena,“ potvrdil starosta Vlašimi Luděk Jeništa s tím, že výběrové řízení zatím radnice nevypíše.

U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

Střední Čechy – Ceny služeb jsou smluvní – což ovšem nemá zhola nic společného s představou, že byste snad mohli umlouvat slevu – a tak se liší provozovnu od provozovny. Mohou se dokonce měnit i v průběhu roku. Přesto statistici dokážou určit průměrné hodnoty.

Soutěží pět alejí z kraje. Přibudou?

Střední Čechy – Motivace může být různá. Někdo si chce zasoutěžit o let balonem či novou zrcadlovku známé značky, jiný by prostě rád upozornil na atraktivní alej či stromořadí ze svého okolí. Jedněm i druhým Jiří Kaňa z pořádající organizace Arnika připomíná - na nominování své favoritky do osmého ročníku ankety Alej roku už zbývá čas jen do konce října.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT