K tomu, aby prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek přiznal městu certifikát, musí letos projít v 16 hodin sčítací branou s Ladovou knížkou nejméně 621 lidí! Podpořit tuto aktivitu by mělo také dvanáct Francouzů ze spřáteleného města Taverny, kteří v té době budou na několikadenní návštěvě regionu.

Nepůjde o jediný rekord, který by tam mohl být Markem potvrzen. O půl hodiny dříve představí těžce handicapovaný Pavel Hejhal z nedalekého Milevska betlém, který navrhl, vymaloval a vyřezal ústy. Betlém obsahuje několik desítek figurek lidí a zvířat a jde bezpochyby o český unikát. Betlém pokřtí spolu s autorem ředitel Sedlčanských strojíren Ladislav Filip a Ladův vnuk Josef Lada.

Programově bohaté odpoledne

Akce je pořádána při příležitosti Dne pro dětskou knihu a návštěvníci zažijí programově bohaté odpoledne. Uvidí vystoupení mistrů světa v aerobiku, zazpívají si se skupinou Repete koledy, účastní se křtu kníhy pro děti Andrey Poppové Domeček pro skřítky a po rozsvícení vánočního stromu místostarostou Sedlčan Miroslavem Hölzelem projde náměstím průvod plný adventních postav.

Pořadateli akce je Městská knihovna Sedlčany, Příbramský deník a Klub Velká Kobra. Blanka Tauberová, ředitelka knihovny, uvedla, že z regálů Ladovy knížky rychle mizí. „Máme ale ještě několik desítek levných Ladových knih, které si zájemci mohou u nás koupit," upozornila.

Čtěte také: Základní škola v Bílém Podolí oslavila 120. výročí českým rekordem

Marie Břeňová