Zahajovací ceremoniál se koná dnes večer v Pražské křižovatce. Předávat se bude cena Homo Homini za prosazování lidských práv. Letos ji získá venezuelský aktivista Javier Tarazona. Festival pak zahájí dokument Překonat temnotu, který natočilo uskupení ukrajinských filmařů a filmařek Kinodopomoha v prvních týdnech války. Film v Praze představí producentka Olha Beschmelnycinová a jeden z režisérů Jegor Trojanovskyj.

Zdroj: Youtube

Podle pořadatelů se téma Cena bezpečí odráží ve snímcích všech soutěžních i nesoutěžních kategorií. V programu pak bude i sedm tematických sekcí. Jedna z nich se zaměří na Ukrajinu. Další se soustředí na sílu žen, udržitelnost, vztahy, vykořenění, sítě i nová božstva.

Téměř dvě třetiny projekcí doprovodí debaty s tvůrci a tvůrkyněmi i dalšími osobnostmi. Chybět nebude pět krátkých filmů pro děti. Festival zahrnuje také školní promítání. Pro základní školy pořadatelé připravili dvě pásma krátkých filmů a pro střední školy pak pět celovečerních filmů. Nabízejí i virtuální realitu.

Tomografie dřevěné sochy Madony z Havraně pocházející ze 14. století.
Gotika se potkala s moderní technologií. Sošku Madony zkoumali na tomografu

On-line předprodej vstupenek odstartoval už na začátku března. Ve stánku v pasáži Lucerna je lístky možné koupit ode dneška a v pokladnách kin od 23. března. Cena za vstupenku je 130 korun. Handicapovaní s průkazem ZTP a ZTP/P a lidé nad 65 let zaplatí polovinu.