Pravidelné kontroly kvality vody na koupání mají poměrně jasný verdikt: vysoké teploty a nízké stavy vody se na kvalitě vody podepsaly; koupající by na to rozhodně měli pamatovat.

KOUPACÍ SEZONA JE V PLNÉM PROUDU

Hygienici kontrolovali vodu jak na přehradních nádržích, tak i na menších přírodních koupalištích a jezerech. „Teploty v tomto týdnu byly téměř tropické – kolem 30 stupňů – na většině území kraje a spolu se skutečností, že velké množství lidí si užívá zaslouženou dovolenou, lze konstatovat, že koupací sezóna je v plném proudu,“ řekla Dana Šalamunová, tisková mluvčí středočeské hygienické stanice.

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.
Hygienici zkontrolovali letos 1364 provozoven

A jaký je výsledek? Ukázalo se, že na přehradní nádrži Orlík se kvalita vody zhoršila, a to poměrně dramaticky: ze stupně 1 na stupeň 3. Znamená to, že kvalita vody je horší kvůli vyššímu obsahu sinic. Jedná se o Popelíky, Trhovky, Podskalí i Lavičky. Z takového stavu vody je pravděpodobnost výskytu zdravotních problémů už mírně zvýšená, zní varování, zejména u vnímavých lidí. Hygienici upozorňují na riziko zvracení, nebo vyrážky.

Na nádrži Slapy je situace o něco lepší. V Županovicích a Živohošti je podle poslední kontroly voda vhodná ke koupání, ale hygienici ji ohodnotili stupněm 2 – jedná se o víceméně zhoršenou průhlednost.

Dobrou kvalitu vody však naleznete na části přehrady Slapy v oblastech Měřín, Nová Rabyně, Nová Živohošť a Ždáň; experti však říkají, že i na těchto místech se dá očekávat postupné zhoršení.

Požár pole u Zdib hasil i armádní vrtulník.
U velkého požáru zasahoval také armádní vrtulník se speciálním bambi vakem

NĚKDE JE KVALITA VODY DOBRÁ

Dobrou kvalitu vody mají přírodní jezera jako Poděbrady, nebo písník Hradišťko. Stejná situace je na koupalištích na Mladoboleslavsku, jmenujme třeba Všejany, Semčice, Bukovinu nebo Bělou pod Bezdězem.

Stupněm 2, který vykazuje mírně zhoršené vlastnosti vody, ale koupání je zde bez omezení, je například na Proboštském jezeře a rybnících Vyžlovka a Jureček. V písníku Bakov nad Jizerou ale zůstává situace stejná – na stupni tři.

Kvalita vody je hygieniky ohodnocena jako zhoršená, vnímavým jedincům se koupání nedoporučuje a všichni by se měli po koupání osprchovat nezávadnou vodou.

Stejně ohodnotili i kvalitu vody na Tyršově koupališti v Rakovníku, kde se oproti minulému testování kvality voda mírně zhoršila.