„Školní stravování je zdravější než dříve a pamlsková vyhláška napomohla tomu, že i bufety jsou zdravější. Na druhou stranu ta omezení jsou strašně přísná, máloco vyhlášce odpovídá, zejména pokud jde o nejrůznější pomazánky nebo obložené pečivo," upozornila poradkyně.

Dodala, že jedním z negativních dopadů nové vyhlášky je to, že některé školy bufety raději úplně zrušily. „To ale také není správné. Očekávali jsme určitá pravidla, ale ne až takto důsledná. Jde o opravdu tvrdý příkaz," vysvětlila.

Samotná pamlsková vyhláška navíc podle ní velký problém dnešní doby, kterým je nadváha a obezita u dětí nevyřeší. Jde totiž pouze o jednu malou změnu, byť pozitivní.

Zdravotní potíže

„Je nutné tento problém řešit komplexně. Spojit zdravé stravování ve škole s podporou zdravého stravování v rodině. A třeba přidat i další hodinu tělocviku, o které se ostatně už dlouho mluví," připomněla Jiřina Mačková, k níž se děti s nadváhou nejčastěji dostávají až ve chvíli, kdy mají zdravotní potíže.

„Přicházejí sem rodiče s dětmi, které už mají nějaké problémy. Obvykle na nadváhu nebo dokonce obezitu dítěte přijdou až pediatři na základě grafů, které zohledňují věk, váhu a výšku dítěte. Rodiče totiž své dítě vidí jinýma očima," poznamenala.

Energetická bomba

Nejhorším stravovacím návykem je podle kralupské poradkyně na výživu konzumace sladkých limonád, které jsou doslova energetickou bombou.

„Obsahují jednoduché cukry, navíc se do nich přidávají také různé sirupy a ochucovadla. Děti z nich získávají velké množství energie, což může způsobovat hyperaktivitu. A navíc pak ani nemají potřebu pořádně jíst, protože prostě nemají hlad," uzavřela Jiřina Mačková.

Čtěte také: Konec pamlskové vyhlášky? TOP 09 chce do zákona prosadit její zrušení