Kamarádi z čelákovického obvodního oddělení a jejich kolegové z dopravního inspektorátu, kteří již několik let chodí bezplatně darovat krev do nemocnice v pražských Střešovicích, si ve čtvrtek navíc nechali odebrat vzorky krve i k jinému účelu – kvůli tesům pro zařazení do registru dárců kostní dřeně. 

Právě tohle dárcovství (kdy navíc pacient potřebuje shodu s dárcem v podstatně širším spektru parametrů než v případě transfúzí krve, takže se u většiny lidí zapsaných do registru stane, že k odběru nikdy nedoje) dává šanci k návratu do běžného života například těm, kteří onemocní zhoubnými chorobami kostní dřeně nebo uzlin. Mladí policisté a policistky přitom patří k ideálním dárcům: jde o zdravé lidi v dobré fyzické kondici.

„Pro dva policisty z dopravního inspektorátu se jednalo o první dárcovství. Naopak jejich kolega Lukáš Hladík absolvoval již jubilejní desátý odběr, za který byl oceněn bronzovou medailí profesora Jana Janského,“ připomněla v pondělí Eva Hašlová z centrály územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ. „V této aktivitě hodlají všichni zúčastnění i nadále pokračovat,“ ujistila, že nešlo o ojedinělý počin.

Středočeský kraj se prezentoval na veletrhu cestovního ruchu na Výstavišti v Pražských Holešovicích.  Mezi pozvanými hosty na krajském stánku nechyběla Gabriela Novotná a Lukáš Kvapil – oba známí účastí v Rallye Dakar.
Středočeši nabídli adrenalin pro každého i ten zprostředkovaný z Dakaru
Ilustrační foto.
Nemocnost nepatrně klesla, zákazy kvůli chřipkové epidemii trvají