Na služební kynologii policie v Kladně k devíti sloužícím zkušeným služebním psům přibyli čtyři noví mladí pomocníci. Kvarteto štěňat se pomalu zapojuje do výcviku pro policejní službu. Zatím formou hry.

První ze čtveřice a nejstarší desetiměsíční německý ovčák Harry. Dalšími jsou dvě štěňata belgického ovčáka – Malinois. Jedná se o devítiměsíčního Fantoma a pětiměsíčního Atreye. Nejmladším a nejmenším je čtyřměsíční německý ovčák jménem Xir. „Výcvik začíná hned od prvního dne služby, což je kolem dvou měsíců jejich věku, a to formou hry," uvedla mluvčí policie Jana Šteinerová.

Ničeho se nebát

Kynologové k tomu zpočátku využívají především různé hračky, míčky a pamlsky. „Prvotním a nejdůležitějším úkolem pro štěňata je takzvaná socializace, což znamená ničeho se nebát. Psi si musí zvykat například na větší množství lidí, neznámé prostředí, vstup do místností, tmavé prostory, pohyb po schodech a tak dále," řekla psovodka Jitka Jozová.

Z těchto důvodů se policejní štěňata zúčastňují i různých preventivních akcí, kde cvičeni zkušení služební psi. Policejní kynologové neopomínají štěňata učit pachovým pracím. Stopa je velmi důležitá. Už v prvních měsících se mladí psi učí najít tímto způsobem svou potravu nebo hračku ukrytou psovodem. „Nejdále v tomto směru pokročil desetiměsíční Harry," poznamenala Jitka Jozová.

Výcvikové středisko

Všichni policejní psi se musí ve své služební činnosti neustále zdokonalovat a k tomu patří pravidelný výcvik především v rozmanitém terénu a prostředí. Tato zkušenost platí samozřejmě i pro štěňata, která se každodenně zdokonalují a vyvíjí se jejich nové schopnosti.

Kolem druhého roku policejní služební pes nastupuje se svým psovodem do výcvikového střediska, kde jsou pod vedením zkušených instruktorů systematicky připravováni a směřováni ke zkoušce pro získání kategorie, která je nezbytná pro výkon jejich služby.

„Na výběru štěňat spolupracujeme s chovatelskou stanicí v Domažlicích. V aktivní službě jsou naši psi do osmého nebo devátého roku věku. Pak odcházejí do důchodu. Zpravidla si je pak bereme domů a necháváme si je. Vždyť jsme s nimi prožili spoustu let," dodala psovodka Jitka Jozová.

Čtěte také: Cvičená fena Orma vyčenichala u dálnice ukradené televizory